ΗΜέΡΑ #5 / Θα Χυθεί Αίμα!

obey1

Στην αριστουργηματική (ομότιτλη της άνωθεν επικεφαλίδας) ταινίας του, ο Paul Thomas Anderson  σηματολογούσε πάνω στην ανθρώπινη απληστία, την οικονομική  αφενός αλλά που ουσιαστικά χρειάζεται μια κυνική αντιμετώπιση από όσους την ασπάζονται, ειδεμή δεν θα γίνει ποτέ ο χρήστης  αυτής, κάτοχος των σκήπτρων που κυνηγά. Αυτά στην αρχή της πετρελαϊκής εποχής, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση όπως υποδήλωνε ο σκηνοθέτης να σημαίνει πως αυτό θα παύσει επειδή θα εξέλιπαν/εξελίσσονταν (στον μελλοντικό των τεκταινόμενων της ταινίας) οι πρωτογονισμοί των μέσων εξόρυξης του πετρελαίου.

Το βιβλίο Πικνίκ για Γύπες (που μόλις εκδόθηκε στην Ελλάδα) εστιάζει στη σημερινή εποχή και ο συγγραφέας του, ο Greg Palast είναι από μόνο του μια ιδιότυπη περίπτωση. Αμερικανός στο ληξιαρχείο και στο διαβατήριο αλλά το payroll του όπως και οι μεγάλες επιτυχίες του έχουν γίνει σε αγγλικές εφημερίδες διότι πριν και πάνω απ όλα ο Palast είναι δημοσιογράφος της παλιάς σχoλής. Όχι μόνο επειδή πια είναι 69 χρονών και έχει ζήσει την αποκαλυπτική δημοσιογραφία των 70s αλλά επειδή επιμένει να σκαλίζει εκεί όπου άλλοι στις ημέρες μας σταματούν. Σαφώς και έχει δεχτεί κριτική για τις μεθόδου του αλλά μόνο και μόνο επειδή ενοχλεί ονόματα όπως η BP και ο Jeorge Bush (junior & Senior). Μην πάει το μυαλό σας σε Τριανταφυλλόπουλους και Ευαγγελάτους αλλοδαπής κοπής.

Ο Palast έχει μια σφαιρική γνώση και οι απόψεις όπως και οι γνώσεις του έχουν εισαγωγές από το σινεμά και τη μουσική μεταξύ άλλων. Δεν είναι τυχαίο ότι θα μυρίσετε άρωμα noir αν ξεκινήσετε να διαβάζετε το Πικνίκ για Γύπες. Ακόμα και στις promo φωτογραφήσεις του Palast φοράει ρεπούμπλικα (μπορείτε να τον δείτε και στο παραπάνω gif στο γραφείο του). Και μπορεί αν έχουμε γεμίσει από βιβλία που καταγγέλλουν την οικονομική μέγγενη που πουσάρει (εκ του push) το 90% του πλανητικού πληθυσμού σε ένα δύσβατο τοπίο αναφορικά με την αξιοπρέπεια και τις συνθήκες ζωής αλλά εδώ ο Palast κάνει τα πράγματα πιο ενδιαφέροντα (αν μη τι άλλο σχετικά με το ότι πρόκειται για ένα βιβλίο fiction). Ανακατεύει ρεπορταζιακά στοιχεία, film noir, πραγματικά στοιχεία σχετικά με τις πετρελαϊκές επιχειρήσεις, αποτιμήσεις του οικολογικού Αρμαγεδδών που ζούμε, χιούμορ και βγάζει τελικά ένα βιβλίο άκρως διασκεδαστικό ενώ παράλληλα κουνάς το κεφάλι με ένα μείγμα οργής/απορίας/αγανάκτησης για την monopoly που παίζεται σε βάρος των συνειδήσεων/αποφάσεων/ζωών του μέσου πολίτη/ψηφοφόρου (παγκοσμίως). Μέχρι και η Ελλάδα παρελαύνει στις σελίδες του Palast, με στοιχεία και ονόματα όχι fiction ήρωες.

Αληθινό πάρτι! Να υποσημειώσω τέλος ότι ο υπότιτλος «Μία ιστορία πετρελαίου, μεγιστάνων και ρεπορτάζ…» ανήκει στις εκδόσεις Λιβάνη, που μάλλον αποφάσισαν ότι ο άγνωστος στην Ελλάδα Palast χρειάζεται μία τέτοια υποβοήθηση για να σταθεί στο βιβλιοπωλείο.

Στυλιανός Τζιρίτας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s