ΗΜέRA # 16 / Συνεκτικότητα στη Μαγνητοταινία

kyil45

Η καλαίσθητη σε επίπεδο αισθητικής και προσεκτική σε επίπεδο ηχητικής λογικής ελληνική Coherent States συνεχίζει τις κυκλοφορίες της, φτάνοντας αισίως πια στην 8η, η οποία θα κυκλοφορήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες σε format κασέτας και με την υπογραφή των Phil Julian και Kosti Kilymi. Τίτλος αυτής είναι το Fustian Cutting αν και δεν βρίσκω κανένα κομπασμό σε αυτό το πόνημα. Η λογική αμφότερων των λονδρέζων  (μιας και ο Κωστής Κηλύμης κατοικοεδρεύει πια εκεί) έχει να κάνει όχι μόνο με αγαστή μεταξύ τους συνεργασία, όπως θα δούμε παρακάτω, αλλά και με ανοικτά παράθυρα επικοινωνίας προς τον ακροατή, χωρίς εστετίστικες παρόδους.

Τον Κωστή Κηλύμη, αφενός, τον παρακολουθώ πολύ καιρό και μάλιστα πριν από λίγους μόλις μήνες του είχα κάνει μια συνέντευξη για το Avotek (βλέπε εδώ) με την ευκαιρία της έκδοσης του δίσκου του Bethnal Greener, διαπιστώνοντας για άλλη μια φορά ότι πρόκειται για έναν  από τους πλέον καταρτισμένους πειραματιστές στην Ελλάδα. Ο Phil Julian από την άλλη έχει τη δική του ιστορία πλοκής με αναλογικούς αλλά και real-on-time ήχους. Επειδή μάλιστα είναι και μηχανικός ήχου ειδικευμένος στο mastering, υποθέτω ότι αυτός έχει αναλάβει και τη συγκεκριμένη διαδικασία στο (μαλακό, τηρουμένων των αναλογιών) Fustian Cutting.

I Support The Strike (Join A Union) και Bearings καταλαμβάνουν την Α και Β πλευρά αντίστοιχα της κασέτας, συνθέσεις που ηχογραφήθηκαν στην από κοινού εμφάνιση των Julian/Kilymis στο Ryans Bar στο Stoke τον Αύγουστο του 2015. Είναι εμφανής η σύμπλευση, χωρίς ανταγωνισμούς αλλά με καθαρόαιμη διάθεση για συνομιλία, των συντελεστών. Και έχει ενδιαφέρον να προσπαθεί κάποιος να ξεχωρίσει τη συμβολή του καθενός.

Ο Julian έχει ως χαρακτηριστικό (όπως διαφαίνεται από παλαιότερες ηχογραφήσεις του) τη δημιουργία μίας βασικής γραμμής ηχητικής την οποία και μεταλλάσει σε όλη τη διάρκεια της εκάστοτε ηχογράφησης του. Ο Κηλύμης από την άλλη, όπως μας έδειξε και στην πρόσφατη κυκλοφορία του, προτιμά τις περισσότερες φορές να ξεκινά με περισσότερες από δύο ηχητικές επεμβάσεις τις οποίες και μπορεί να εξαφανίσει κρατώντας μόνο μια βασική ως άξονα για να την πλαισιώσει αμέσως με καινούργια στοιχεία εκβολής ήχου.

Το Fustian Cutting είναι ουσιαστικά ένας καμβάς που απλώνεται με διαφορετικές τέμπερες σε κάθε πλευρά της κασέτας. Αν μάλιστα παρατηρήσει κάποιος το fade out του  I Support The Strike (Join A Union) θα βρει ότι εμπεριέχει τα πρώτα ηχητικά κυάθια της Β πλευράς, δηλαδή του Bearings. Και όμως πρόκειται για διαφορετικές προώσεις. Η Α πλευρά ξεκινά με ένα παίγνιο πάνω σε ρυθμική βάση που ομοιάζει ανθρώπινης καρδιάς τυλιγμένης σε σελοφάν κρυογονικής για να προχωρήσει σε ένα αλλόκοσμο και σκοτεινότερο τοπίο, από το 5ο περίπου λεπτό, όσο περπατάμε προς το exodus της σύνθεσης. Η Β πλευρά εξερχόμενη από τον ομφάλιο ηχητικό λώρο που τις παραδίδει η Α, εγκαταλείπει πλήρως την γραμμικότητα, εκτινασσόμενη σε διαφορετικής λογικής  ελλιμενισμούς ήχων. Και στις δυο πλευρές οι συντελεστές δοκιμάζουν διαφορετικές τεχνικές και δεν εμμένουν σε patterns που θα οδηγούσαν σε ισοτονικές παραθέσεις είτε συχνοτήτων είτε δοκιμασμένων λύσεων. Γι αυτό και το Fustian Cutting έχει το στοιχείο της περιπέτειας.

Ταυτόχρονα έχει ενδιαφέρον να ανιχνεύει ο ακροατής τις αποστάσεις μικροφώνων από τις πηγές όπως και ποια στοιχεία ποιούνται με κινήσεις που χρωστούν στον καρπό και την κινησιολογία και ποιοι ήχοι έρχονται από τα σωθικά συνθετητών ή επεξεργαστών.

Οπωσδήποτε στα συν για άλλη μια φορά το αισθητικό σκέλος της κυκλοφορίας με τα ξόμπλια που θυμίζουν αρματωσιές από ηπειρωτικές και μακεδονίτικες γυναικείες φορεσιές αλλά έχω την εντύπωση ότι ο Μάρκο Πόλο έχει δει ανάλογα τέτοια στην Κίνα (αν κρίνω σωστά από μία χάραξη πάνω σε ένα από αυτά στο εσωτερικό του εξωφύλλου).

Στυλιανός Τζιρίτας

2 σκέψεις σχετικά με το “ΗΜέRA # 16 / Συνεκτικότητα στη Μαγνητοταινία

  1. μια μικρη σημειωση για την ηχογραφηση στο Ryans Bar. Το Ryans ειναι στο Stoke Newington, το οποιο ειναι περιοχη στο βορειο Λονδινο και οχι στο Stoke, το οποιο πολλοι μπορουν να το μπερδεψουν με την ομωνυμη πολη Stoke(-on-Trent).

    φιλικα, θανασης

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s