ΗΜέRA #23 / Οι βολές του Bobby Gillespie

bobby

Ενδιαφέρον αυτό που έθεσε ο Bobby Gillespie. Και σχεδόν δεν το περίμενα από αυτόν. Ναι σαφώς και στο παρελθόν έχει τοποθετηθεί ποικιλοτρόπως και σε συναυλίες και σε συνεντεύξεις όπως καλή ώρα, αλλά τα τελευταία χρόνια μοιάζει λίγο ανεμική η γενικότερη καλλιτεχνική του παρουσία κατά τη γνώμη μου. Μιλώντας λοιπόν στο Beat έβαλε πολλούς στις κουβέντες του. Τον Dylan, την Rihanna, τον Kanye West, την Aretha Franklin.

Θεωρεί ότι ποιητική ιδιοφυία όπως αυτή του Dylan πιθανότατα δεν θα ξαναφτάσει στα ακροατήρια. Ότι τα σύγχρονα παιδιά έχουν ως πρότυπο καλλιτέχνες που δρουν ατομικιστικά όπως η Rihanna και ο West. Ότι στις ηχογραφήσεις της Franklin ακούει «πόνο», όπως χαρακτηριστικά το έθεσε σε αντίθεση με αυτές της Rihanna. Στην τελευταία μάλιστα επέμεινε όπως και στον Kayne, υποσημειώνοντας ότι δεν περιμένεις ποτέ από τέτοιους καλλιτέχνες να μιλήσουν κατά του συστήματος.

Αυτό που λέει σε επίπεδο εκτίμησης της πραγματικότητας είναι απολύτως σωστό. Την ίδια στιγμή είναι ένα απότοκο μιας απόλυτα φυσιολογικής έκβασης βάσει της υπάρχουσας ιστορικής διαδρομής της κοινωνικότητας. Οι κοινωνίες που επηρεαζόντουσαν από μοναδικές και ιδιότυπες φιγούρες φυσικά και υπήρχαν μέσα στον 20ο αιώνα αλλά στην ουσία οι στιγμές που ένας άνθρωπος αλλάζει τον ρου της ιστορίας είτε δεν έχουν αποτιμηθεί σωστά στην πλατφόρμα του συλλογικού ασυνείδητου (αναφορικά με τον 20ο αιώνα, πόσο μάλλον με τον 21ο) είτε ανήκουν στην καλύτερη των περιπτώσεων στην άμπωτη του 19ου αιώνα.

Παράλληλα οι μοναδικότητες σταμάτησαν να έχουν βάθρο διότι πολύ απλά ο δυτικός πολιτισμός αντιλήφθηκε για πρώτη φορά ότι μυστήρια/περίεργες ιστορίες/ιδιοφυίες / καινοφανείς θεωρίες υπάρχουν και εξυφαίνονται και σε άλλους από την Ευρώπη και Βόρειο Αμερική τόπους. Και σαφώς δεν είναι μόνο αυτό.

Φυσικά και έχει σχέση και το ότι οι ταχύτητες αυξηθήκαν σε όλα τα μήκη και πλάτη της καθημερινής κοινωνικής πραγματικότητας.

Σεβαστά και σωστά αυτά που είπε ο Bobby, μην ξεχνάμε εξάλλου ότι το punk του έπεσε στο κεφάλι όταν ήταν λίγο μεγαλύτερος από τα 10 του και τον χτύπησε φαντάζομαι όπως κάθε παιδί της εποχής εκείνης στο Ηνωμένο Βασίλειο που είχε έστω και τις παραμικρές ανησυχίες.

Απλά θεωρώ ότι τον Προμηθέα κάθε εποχής πρέπει να τον αναγνωρίζεις/αναγιγνώσκεις ανάλογα με τις συνισταμένες που υπάρχουν και αυτό μη ληφθεί ως συγκαταβατικό σχόλιο περί των σημερινών δυναμικών. Τουναντίον.

Στυλιανός Τζιρίτας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s