ΗΜέRA # 40 / Γιατί δεν έχει σημασία η επιτυχία στους Red Krayola

Τα πράγματα είναι πραγματικά πολύ απλά. Και δεν έχουν σχέση παράφρασης με το κλασσικό σουπερμαρκετικό «βλέπεις Krayola είναι καλό» αλλά με το επίκεντρο ενός αυθεντικού ζητήματος Τέχνης. Γιατί κάνουμε μουσική κύριοι? Για να εκφραστούμε, σωστά? Όχι για να γνωρίσουμε σώνει και καλά την επιτυχία, σωστά? Αλλά επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, σωστά? Και γι αυτό δεν τρέχουμε πίσω από τις ηχητικές και της όποιας promo φόρμας επιταγές αλλά ταξιδεύουμε από το 1966 σε ένα όχημα/σχήμα παραδίδοντας δίσκους όποτε κριθεί αναγκαίο και δυνατόν.

Η σημασία κάθε νέου δίσκου των Red Krayola έρχεται σε άμεση σύνδεση με τον όρο rock n roll αναφορικά με τα ζητήματα που τίθενται σε επίπεδο χάλκωσης ενός σχήματος απέναντι στην συστηματική καλλιτεχνική αποψίλωση που επιχειρείται σε όλες τις δεκαετίες since the day that Elvis walked in the room. Το freak out, τεχνικό, σημειολογικό, εννοιολογικό, σοφιστικέ σμίλευμα των Red Krayola αντιστάθηκε εξαρχής. Και δεν χρειάζεται κανένα πένθος για το ότι δεν έχουν γνωρίσει επιτυχία. Ο ίδιος ο Mayo Thompson, ηγήτωρ του σχήματος δεν παίζει με όρους αποδοχής. Είναι ουσιαστικό αυτό στους Red Krayola. Δεν απογοητεύονται από τη μη αποδοχή διότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η αποδοχή το ζήτημα.

Και θα βιαστούν όπως πάντα κάποιοι να κλειδώσουν σε κάποια σέκτα το Baby and Child Care των Red Krayola (With Art and Language*) που κυκλοφόρησε πριν από λίγες εβδομάδες από την Drag City. Ζαππικό (χα!), ψυχεδελικό (χαχα!), art psych (χαχαχα!). Τίποτα και απ όλα σε αυτή τη (3η αν θυμάμαι καλά ) συνεργασία του σχήματος με το επίσης αρτίστικο όχημα των Art and Language, την ομάδα που βρίσκεται πίσω από πολλά εικαστικά/ηχητικά/λογοπύρκαυλα happenings.

Δεν με ενδιαφέρει καν αν ο δίσκος είναι καλός σύμφωνα με τα δικά μου κριτήρια. Που είναι συν τις άλλοις διότι και μόνο τους στίχους να αρχίσεις να προσέχεις ένα τεράστιο σαρδόνιο χαμόγελο διαγράφεται στα χείλη σου.

Αυτά δε τα εννοιολογικά και ταυτόχρονα «όπου κάτσει η εγκεφαλική ζαριά απόψε» εξώφυλλα να συνεχίσουν να βγάζουν και χωρίς ήχο μέσα θα πρόκειται και πάλι για αυτόνομη καλλιτεχνική κατάθεση. Ακόμα και αν στα αυλάκια ακούγεται μόνο σιωπή, οι Red Krayola α (θα) είναι εκεί.

Στυλιανός Τζιρίτας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s