ΗΜέRA # 65 / Beyond: Εκεί όπου δεν έχει πάει μήτε άνθρωπος μήτε trekkie (no spoilers)

lassy

Να την πω την αλήθεια μου. Είχε λαδώσει το αντεράκι μας από αυτά που μας σέρβιρε ο J.J. Abrams στις 2 ταινίες που αποτέλεσαν την κινηματογραφική επανεκκίνησης του Star Trek, το 2009 και το 2013 και όταν άκουσα το όνομα του Justin Lin, με περγαμηνές που έφταναν μόνο μέχρι το Fast and Furious κοκάλωσα , και ας άκουσα ότι ο J.J.  θα παρέμενε ως παραγωγός. Και ας μου είχε κάτσει η ρήση του J.J. όταν προετοίμαζε το Star Trek ότι χρειαζόταν να εμβολιάσει την αισθητική και το μοντάζ του αειθαλούς μύθου με τη λογική του Star Wars για να το κάνει πιο ελκυστικό στην νέα γενιά. Και η αλήθεια είναι ότι τα κατάφερε ο νευρωτικός σκηνοθέτης, χώρια του ότι οι εκλάμψεις/ανακλάσεις στο βιζέρ έγιναν σήμα κατατεθέν του νέου πλοκαμιού του saga στο Enterprise.

Όταν δε, βγήκε το trailer  του Star Trek: Beyond πριν από αρκετούς μήνες ήμουν ζοχάδας για διψήφιου αριθμού ημέρες διότι έβλεπα να το κάνουν περιπέτεια του συρμού με κορώνες από CGI και μοντάζ Avengers. Άστα να πάνε δηλαδή, αντικειμενικά.

lassy2

Μπήκα στην αίθουσα λοιπόν εχθές προετοιμασμένος για τα χειρότερα. Το δε nitro της ταινίας, άψογο στις 2 προηγούμενες ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα για να ξεκινήσω τα (σχεδόν) σιωπηλά καντήλια.

Τα οποία όμως τελικώς διαλύθηκαν έστω και αν το πηλίκο της ταινίας μέσα μου τελικώς γέρνει προς αυτό που πολύ σωστά διάβασα σε κριτική. Ότι πια δηλαδή, ακόμα και το καινούργιο κόλπο χρειάζεται οπωσδήποτε ανακαίνιση σε επίπεδο μύθων και πλοκής.

lassy3

Όμως αυτό που πρέπει να αναγνωρίσω στον Justin Lin είναι το ότι έφερε κάτι που πέρασε θαρρώ απαρατήρητο παρεκτός και είσαι τελειωμενίδης trekkie. Στέλνοντας το υπερτασικό μοντάζ του J.J. Abrams στο καλό του (ακόμα και την πολύ καλή σκηνή της επίθεση που δέχεται το USS Enterprise) επανέφερε ρυθμούς που θυμίζουν τις πρώτες ταινίες της σειράς όπως και την τηλεοπτική εκδοχή των 60s. Τα δε σκηνικά και περιβάλλοντα, είτε στον πλανήτη όπου διεξάγεται η δράση είτε στην περίπτωση της βάσης του Krall (του βασικού evil της ταινίας) θύμιζαν σε θαυμαστό βαθμό τα σκηνικά ειδικότερα της πρώτης περιόδου στην τηλεόραση (χωρίς το campy στοιχείο αυτών βέβαια). Ο μύθος είναι αργός στην εξέλιξη του αλλά από την άλλη έχουμε και μια καλή εξέλιξη στη σκιαγράφηση των βασικών ηρώων της γέφυρας του USS Enterprise, το οποίο μάλιστα ψυχογράφημα μας στέλνει πίσω σε επίπεδο αναφορών στις πρώτες ταινίες της σειράς. Να επισημάνω τη θετική ανάδειξη της Jaylah (ενσαρκωμένη από την Sofia Boutella) ως βασικό σκέλος της ιστορίας.

lassy4

Στα πλην σαφώς θα πω για την μάλλον περιφορά επιταφίου που κάνει σε επίπεδο ενθουσιασμού για το ρόλο του ο Chris Pine ως Kirk, το οποίο και με νευρίασε τα μάλα διότι έχω δώσει μάχες ολόκληρες σε συζητήσεις μεταμεσονύκτιες υποστηρίζοντας σθεναρά την επιλογή του στο ρόλο του Ανδρικού Προτύπου (μου έφυγε ο φανατισμός εδώ δεν κρατήθηκα)…

lassy6

Υ.Γ. Το ότι επίσης σε αυτή την ταινία είδαμε για τελευταία φορά (έστω και σε πλάνο ακίνητης λογικής) τον Leonard Nimoy όπως και  τον Anton Yelchin (1989-2016) που ερμήνευσε ιδανικά τον Pavel Chekov και ως εκ τούτου λήγει και με τη βούλα αυτός ο γύρος του καστ του νέου Trek, πιστοποιεί ακόμα πιο εμφατικά την ανάγκη ανανέωσης της γέφυρας του θαλερού αστρόπλοιου.

 

Στυλιανός Τζιρίταςlassy

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s