ΗΜέRA # 70 / O Jorge Luis Borges και η χάρτινη νήσος των Φανταστικών Όντων

kraken1

Το βιβλίο των Φανταστικών Όντων* του Borges λειτουργεί πάντα (μαζί με το πολύ μεταγενέστερο διήγημα Τo βιβλίο της Άμμου) ως η γέφυρα του Αργεντινού με ακροατήρια που σε καμία περίπτωση δεν θα άνοιγαν σελίδες έργων του που αφορούν την ποίηση και τη φιλοσοφία.

Ακόμα και σήμερα θα βρεθεί κάποιος τελειωμένος χειριστής του War of Warcraft, κάποιος σοφιστικέ metalhead, κάποια αιθεροβατούσα new ager ή κάποιος  γεωτρυπανοσκώληκας της goth κουλτούρας που θα φέρει σε μεταμεσονύκτια συζήτηση το άνωθεν βιβλίο.  Και δεν είναι τυχαία αυτή η συνάθροιση διαφορετικών ακροατηρίων στα συγκεκριμένα έργα του Jorge Luis Borges.

kraken2

Με πρώτη έκδοση το 1957, Το βιβλίο των Φανταστικών Όντων ήρθε ως ένα απρόσμενο αντίβαρο εποχής όπου οι εκφραστές της γιόρταζαν χωρίς αναστολή τον υλισμό ως απότοκο ίασης απέναντι στο πηκτό σκότος που παρήγαγε όχι μόνο ο  Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος αλλά ειδικότερα το Ολοκαύτωμα και η εκατόμβη σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Αυτά βέβαια αφορούσαν το ευρωπαϊκό ακροατήριο**, αυτό που έτσι κι αλλιώς μπορούσε να ανιχνεύσει στις σελίδες του συγκεκριμένου βιβλίου ρίζες και μανδραγόρες της ιστορίας του. Η επιστροφή του αναγνώστη σε αξίες του υπερφυσικού που δεν μπορούσε να ορίσει ο ξεκάθαρα κυνικός, πια, homo sapiens ήταν αντανακλαστικής φύσεως. Το βιβλίο των Φανταστικών Όντων ενώ εμπεριέχει έναν εκτενή κατάλογο δημιουργημάτων φαντασίας, παλαιότερων θεών, λησμονημένων θρησκειών που πλάσθηκαν για να αποτελούν μοχλό πίεσης των ανώτερων πλασμάτων απέναντι στους θνητούς εντούτοις άσκησε εξαρχής γοητεία στο ακροατήριο. Η επιτυχία του βιβλίου δεν εξαντλείται στον εγκυκλοπαιδισμό, κάτι που στην εποχή μας για πολλούς θα το είχε καταστήσει πεπερασμένο. Ο Borges δεν θα έμπαινε καν στον κόπο να μαζέψει τα ονόματα όλων αυτών των πλασμάτων αν δεν είχε κατά νου να αρμολογήσει το πώς αυτά τα ονόματα διατρέχουν αιώνες και κείμενα, επιτυγχάνοντας την διατρητική ύπαρξη τους στη σημερινή γλώσσα, συνείδηση και γραφή μας με τρόπο που δεν τα καθιστά μνημεία και σβησμένες λέξεις σε κάποιον πάπυρο πίσω από μια προθήκη μουσείου.

Το Κράκεν, η Χίμαιρα, ο Γρύπας αλλά και λιγότερο γνωστά όπως το θρυλικό ψαρί Ρεμόρα είναι μερικά από τα 120 πλάσματα που θα συναντήσετε στις σελίδες του βιβλίου. Το καθένα με ένα ξεχωριστό συνοδευτικό κείμενο και όχι σε ανερμάτιστη ροή, κάτι που κάνει εύκολη και την αποσπασματική ανάγνωση του βιβλίο, το οποίο ως μέθοδο όπως πρόσφατα διάβασα ότι το ήθελε και ο ίδιος ο Borges για το συγκεκριμένο του πόνημα.

kraken3

*Το El libro de los seres imaginarios, όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος του κυκλοφόρησε σε μετάφραση Γιώργου Βέη τον Ιούλιο του 2016 από τις εκδόσεις Πατάκη. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι η προηγούμενη έκδοση ήταν αυτή από τις εκδόσεις Libro πίσω στο μακρινό 1983.

**Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Borges συλλέγει μόνο από τη Γηραιά Ήπειρο, αντιθέτως βρίσκεται εδώ και ο αμερικάνικης κοπής Τσεκουρόσκυλος και ο Σχοινίτης όπως και μυθολογικά ζώα από την Αίγυπτο και την Κίνα.

Στυλιανός Τζιρίτας       

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s