ΗΜέRA # 85 / Πρώτες εντυπώσεις από τον καινούργιο δίσκο των Neurosis

neurosistable1

Απλές και σταράτες οι λέξεις του τίτλου σήμερα. Όπως ακριβώς αυτή μπάντα που με τον απέριττο χαρακτήρα της έχει καταφέρει να κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια (σχεδόν 30 πια) όχι μόνο μουσικό σεβασμό αλλά και ένα παρατεταμένο χειροκρότημα λόγω του ότι χαράζει την ηθική της γραμμή κυριολεκτικά με μοιρογνωμόνιο. Το Fires within Fires (φυσικά στη Neurot Recordings), αρκετό καιρό μετά τον προκάτοχο του (Honor Found in Decay/2012) τραβάει μεν σε ίδιες κατευθύνσεις αλλά ουδόλως κουρασμένα. Είναι μία λεπτή γραμμή αυτή που καλείται να βαδίσει το σχήμα αλλά προσωπικά κρίνω ότι προσπερνά το διάσελο της επανάληψης με επιτυχία. Και αυτό διότι στις 5 συνθέσεις που εμπεριέχονται στο δίσκο πολύ γρήγορα αποκρυπτογραφούνται οι πινελιές που διαθέτει η κάθε μια σύνθεση. Οι country εμβολιασμοί του Broken Ground (και όλοι ξέρουμε ποιος φέρνει τα εξάσφαιρα και τις σέλλες στους Neurosis, η βαλπούργια ενατένηση του Bending Light που απηχεί αυτές τις πάντα καλά κρυμμένες πτυχώσεις του no wave που έχουν οι Καλιφορνέζοι και φυσικά η κορύφωση του  Reach του οποίου η αυτιστική ρυθμική αγωγή εξελίσσεται μακρόσυρτα και με πετυχημένες διφωνίες σε ένα χαμηλοκουρδισμένο κολαστήριο πυρός 3 λεπτά πριν από το τέλος (10.37 η διάρκεια του) με ένα τρέμολο να φτερουγίζει στα όρια του κατάγματος οδηγώντας σε μια λυσσώδη mid tempo κορύφωση.

neurosisheadshot1

Το εξώφυλλο κρίνεται μάλλον ελαττωμένης δυναμικής σε σχέση με αυτά που παρουσίασαν οι Neurosis ειδικότερα στα τέλη των 90s και μέχρι και τα μέσα των 00s. Ο Albini επίσης τολμώ να πω ότι αυτή τη φορά έχει κομπρεσσάρει μισή σταλιά παραπάνω σε σχέση με τα κλασσικά δεδομένα του (ειδικότερα με τη συγκεκριμένη μπάντα με την οποία υποσημειώνω ότι συνεργάζεται για 7η συνεχή φορά (πρώτος δίσκος συνεργασίας τους το  Times of Grace/1999 ).

Το τελευταίο αυτό στοιχείο είναι επίσης μια ειδοποιός διαφορά του συγκεκριμένου σχήματος που αν μη τι άλλο διευκρινίζει με έναν πλάγιο τρόπο την κοσμοθεώρηση του. Πίστη σε αυτό που κάνουμε, πίστη στους ανθρώπους, όχι γυροβολιές μέχρι να βρούμε αυτό που ταιριάζει στα αυτιά των ακροατών.

Στυλιανός Τζιρίτας 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s