ΗΜέRA # 87 / Τα πολλαπλά στίγματα του Philip K. Dick

philip-k-dick89

Η (μόλις προ ολίγων ημερών) νέα έκδοση από τον Κέδρο στο κάτι παραπάνω επιδραστικό Τα Τρία Στίγματα του Πάλμερ Έλντριτς με έβαλε κατευθείαν σε νέα τροχιά ανάγνωσης. Και δεν είναι καν η δεύτερη στο κλασσικό βιβλίο του Philip K. Dick (1928-1982). Είναι η τέταρτη και αυτό που μου προκάλεσε μεγαλύτερη εντύπωση είναι η συνειδητοποίηση ότι κάθε φορά ανάλογα με την ηλικία και το φορτίο πληροφορίας, αντιληπτικότητας και γνώσης που κουβαλάω το επίκεντρο της ανάγνωσης αλλάζει.

Στην εφηβεία μου η μινωταυρική ύπαρξη στ γραπτό των (μελλοντικών) ναρκωτικών ήταν αυτό που μου είχε κινήσει το ενδιαφέρον, στη δεύτερη ανάγνωση το κλασσικό αλά Dick δυικό περιβάλλον, στην τρίτη η εμβριθής θρησκευτική διάσταση του έργου (με επιτυχημένες παραθέσεις από τον συγγραφέα κομβικών σημείων της θρησκευτικής ιστορίας). Στην 4η λοιπόν που ολοκληρώθηκε πρέπει να πω σε λιγότερο από 13 ώρες, το επίκεντρο δεν ήταν άλλο από τις μινιατούρες κατασκευές που μέσα από αυτές και τα επίπλαστα σώματα αντρών και γυναικών ζουν χρησιμοποιώντας το ημιπαράνομο ναρκωτικό, οι άνθρωποι διεξάγουν μια ανέλπιδη προσπάθεια να βιώσουν. Και αυτό διότι μια SIMS διάσταση ανέκυψε, κάτι που με τα ανά καιρούς update του παιχνιδιού και με την ενασχόληση (σε επίπεδο συζητήσεων και διαλέξεων) ακόμα και του Brian Eno με αυτό, έφερε μια ολοκαίνουργια οπτική στο βιβλίο του Dick.

Τα Τρία Στίγματα του Πάλμερ Έλντριτς στη γνωστή μετάφραση του Δημήτρη Αρβανίτη (με ελάχιστες αλλαγές) κυκλοφόρησαν στα τέλη της δεκαετίας του 80 για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενώ το έργο είναι γραμμένο το 1966. Η μικρή λεπτομέρεια που κάνει τη σημαντική διαφορά στην νέα ή πρώτη ανάγνωση σας σε αυτό έργο είναι ότι κάποια στιγμή μαθαίνουμε ότι όλα εντός της κλασσικής νουβέλας διαδραματίζονται το 2016. Μία από τις κλασσικότερες λογοτεχνικές δυστοπίες και μάλιστα με την πατίνα του έργου που φτιάχτηκε στην απαρχή της διαστημικής εποχής με το βλέμμα στραμμένο στα άστρα και σε ένα (έστω και σκληρό) μέλλον τελείως διαφορετικό από την τότε υπάρχουσα κοινωνική και τεχνολογική δομή. Μπορεί η δομικότητα να μην άλλαξε τόσο ριζοσπαστικά όσο ο Dick, ο Huxley και ο Lem προέβλεψαν (αν και ο τελευταίος μάλλον πάει για το bulls eye σε δεύτερη σκέψη) όμως θα βρείτε ασύλληπτης ομοιότητας λεπτομέρειες με το δικό μας, στο πραγματικό 2016, κόσμο.

Στυλιανός Τζιρίτας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s