ΗΜέRA # 90 / Μην ενοχλείτε τους Van Der Graaf Generator

van1

Γεγονός σημαντικό η κάθε κυκλοφορία της αγγλικής γεννήτριας ήχων. Και στα σίγουρα χωρίς καμία διάθεση νοσταλγίας για παλαιότερα μεγαλεία. Οι Van Der Graaf Generator έχουν κατακτήσει με την καλλιτεχνική του στάση το σεβασμό διότι είναι γενικά παραδεχτό ότι οι κυκλοφορίες τους έχουν άμεση σύνδεση με την καλλιτεχνική υπόσταση και όχι την τραπεζική υπόταση.

Και αυτό αναγνωρίζεται αμέσως στην καινούργια κυκλοφορία των Van Der Graaf, με τίτλο Do Not Disturb, ο 13ος studio δίσκος του σχήματος. Τα σήμα κατατεθέντα είναι εδώ αναλλοίωτα.

Η φωνή του Hammill είχε πάντα μια ικεσία (προς την ψυχή του ανθρώπινου πόνου) και μια οργισμένη απάντηση (προς το κτηνώδες του ανθρώπου) καταλογίζοντας στους Van Der Graaf πάντα μια απροσδιόριστη (?) πολιτική (ναι! σίγουρα παραπέρα από την κλασσική «κοινωνική» που χρεώνουμε σε στίχους άλλων σχημάτων) χροιά που τους έκανε να ξεχωρίζουν χωρίς να επωμιστούν ή να διεκδικήσουν την όποια κινηματική ή ιδεολογική ταμπέλα. Αυτό είχε να κάνει με το στοιχείο του pitch black (για να μιλήσουμε για την όχι και τόσο κρυφή αγάπη τους, την επιστημονική φαντασία) στην ατμόσφαιρα, γεγονός που τους ξεχώριζε από την οποιαδήποτε μπάντα που στηριζόταν στην αρτιπαιξία για να κερδίσει πόντους στο αυτί του ακροατή. Και για αυτό το λόγο έχει πόντους ύπαρξης και σημασία η κάθε κυκλοφορία αυτής της μπάντας, διότι έχει αποδείξει ότι με τις όποιες μεταπτώσεις (μιλάμε για συνθέτες και όχι καλουπατζήδες ηχοοικοδομών) οι VDGG παραμένουν σχολιαστές όχι ενός αυτιστικού προσωπικού σύμπαντος που αφορά αποκλειστικά το εγωτικό τους περιβάλλον ψυχής και πραγματικότητας αλλά έχουν λαξεύσει οδούς όπου ο ακροατής μελετώντας τους στίχους μπορεί όχι απλά να καθρεπτίσει δικές του εμπειρίες και σκέψεις (αυτό το καταφέρνει ευτυχώς μεγάλο μέρος της μεριάς «πομπός») αλλά να δώσουν τα εφόδια να προχωρήσει η σκέψη του ακροατή χωρίς συστολές μιας και οι ίδιοι οι στίχοι του Hammill πάντοτε παραδίδουν ένα εσωστρεφή μεν ανοικτό προς ανάγνωση/ανάλυση/κριτική χαρακτήρα/persona στις συνθέσεις της μπάντας.

 

 

Το Do Not Disturb δεν ηχεί σε καμία περίπτωση στριφνό ή πόνημα ανθρώπων που απλά αναπαράγουν αυτά που έχουν ήδη κατακτήσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το απρόσμενο swamp (!) blues rock του Forever Falling που παιχνιδιάρικα εξελίσσεται σε κλασσικό post(?)fusion λίγο μετά. Το ορχηστρικό Shikata Ga Nai (γιαπωνέζικη έκφραση του καθημερινού λόγου) που σε κατακτά με μια μελωδία που θαρρείς ότι βγαίνει από κάποια μεταποιημένη μελόντικα και εξελίσσεσαι σε ένα λυρικό ελεγχόμενο χάος. Το Room 1210 συνδυάζει άψογα τις φόρμες της solo πορείας του Hammill με ένα κλασσικό Der Graaf σπάσιμο λίγο μετά την εισαγωγή. Ξέρετε, από εκείνα που μια σχεδόν παιδική και συνάμα νευρωτική μελωδία που οδηγεί σε ένα σοφιστικέ ξέσπασμα όπου κυριαρχούν (τα χαρακτηριστικά και στον υπόλοιπο δίσκο αλλά και σε όλη τη δισκογραφία των VdGG) διπλά φωνητικά με την παραμόρφωση να πατάει το δεύτερο στη μίξη take της φωνής (παλιότερα μάλιστα, σε κυριαρχία άλλων σχολών μίξης ακούγαμε σε διαφορετικό ηχείο την κάθε φωνή, εδώ απλά έχουν αλλάξει ανάλογα με το ηχείο οι ζυγοσταθμίσεις).

van2

Το σχήμα αποτελείται αυτή τη στιγμή από τους Peter Hammill, Hugh Banton και Guy Evans, το τρίο δηλαδή που λειτουργεί στη μπάντα από τα μέσα των 00s. Να σημειώσουμε το ωραίο εξώφυλλο και ότι ο δίσκος κυκλοφορεί από την Cherry Red από την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου (και σε βινύλιο).

Να σημειώσουμε επίσης ότι μηχανικός ήχου στο Do Not Disturb είναι ο Ben Turner, γνωστός για ηχογραφήσεις στην καριέρα του από τη δεκαετία του 70 για την ειδίκευση του σε ηχογραφήσεις κλασσικής μουσικής.

Και κάτι για το τέλος που σε καμία περίπτωση όμως δεν αναιρεί μήτε λέξη των παραπάνω. Ναι σαφώς και λείπει ο David Jackson, σε κάποιες εκρήξεις μπορείς να φανταστείς τα φυσήματα του να προσδίδουν το ωστικό κύμα που χαρακτηρίζει το σχήμα σε πολλά σημεία συνθέσεων του σε όλο το εύρος της δισκογραφίας του.

Στυλιανός Τζιρίτας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s