ΗΜέRA # 97 / Η μανία του Steven Wilson με τους Yes μόλις έφτασε στο τέλος της

yestopo

Δεν είναι κάτι το καινούργιο η ενασχόληση του Steven Wilson με τους Yes. Στα σίγουρα δεν είναι κάτι το αναπάντεχο. Λίγο να γνωρίζεις τον Εγγλέζο μουσικό σε επίπεδο πορείας καταλαβαίνεις άμεσα ότι οι κλασσικοί δίσκοι των Yes είναι ένας βωμός που πάνω του έχει αφήσει διάφορα νεανικά τάματα. Να μην αδικούμε βέβαια τον Wilson ως έναν αφιονισμένο και παράλληλα εφοδιασμένο με παρωπίδες μουσικό και παραγωγό. Το καλοκαίρι θυμίζω ότι παρουσίασε remix σε XTC, σημάδι ότι κρατεί πάντα όχι μόνο ανοικτό αλλά και ενημερωμένο αναφορικά με την ιστορία της μουσικής, το αυτί του.

Στην περίπτωση βεβαία των Yes αλλάζουν τα δεδομένα. Ο (κάτωθι εικονιζόμενος) Wilson αρχής γενομένης το 2013 παρουσίασε remixes των πρώτων δίσκων των Yes,αρχή γενομένης με το Close to the Edge. Ακολούθησαν τα The Yes Album, Relayer και Fragile, για να κορυφωθεί αυτή η πορεία μόλις πριν από λίγες ημέρες με την remix έκδοση του Tales From Topographic Oceans (1973). Το τελευταίο είναι μάλλον ο πλέον φημισμένος δίσκος των Yes, αν μη τι άλλο στο μύθο που κουβαλάει πάνω του. Από το ιδιότυπα στημένο studio όπου γυρνοβόλαγε παραξενεμένος ο παραδίπλα ηχογράφων το Sabbath Bloody Sabbath, Ozzy μέχρι την αποδεδειγμένη πίεση που έθεσε με το εύρος του στους ίδιους τους δημιουργούς του, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση του Rick Wakeman από το σχήμα (επέστρεψε το 1978 με το Tomato και ξανάφυγε το 1980 και ξαναματαγύρισε κλπ). Παραγωγός του Tales From Topographic Oceans ήταν Eddy Offord, ο άνθρωπος που βρέθηκε πίσω από την κονσόλα ονομάτων όπως οι ELP και οι Baker Gurvitz Army, εξάλλου  το TfTO δεν είναι το μοναδικό album που δούλεψε με τους Yes.

wilson

Το ερώτημα πολλών είναι στο αν προσφέρει κάτι ο Wilson στις ηχογραφήσεις αυτές πέρα του ότι ορίζει ένα σαφώς καλύτερο ηχητικό περιβάλλον σε επίπεδο ακουστικής πιστότητας.  Μα, αυτήν ακριβώς την ηχητική πιστότητα αποδίδει ο Wilson χωρίς να περιορίζεται βέβαια απλά στο να θέσει απλώς καλύτερα ηχητικά επίπεδα. Η άποψη του είναι, όπως διαφαίνεται μέσα από αυτές τις remix επανεκδόσεις, ότι κάποια σημεία των αρχικών ηχογραφήσεων είναι αδικημένα. Αυτό δε σημαίνει ότι ο Wilson ανέβασε κάποια όργανα στη μίξη. Ο Wilson παρέδωσε στη συγκεκριμένη έκδοση (2πλου cd αλλά παράλληλα υπάρχει και σε blue ray) δύο δρόμους ακρόασης. Μία καινούργια stereo μίξη (και η αρχική μίξη stereo ήταν) και μια 5.1 surround. Να υποσημειώσω ότι την δεύτερη δεν μπορείτε να την ακούσετε με κλασσικές ρυθμίσεις στα ακουστικά σας. Απλά, δεν λειτουργεί έτσι. Στα ακουστικά σας ή στα ηχεία του ηχητικού σας συστήματος μπορείτε να ακούσετε σωστά μόνο την stereo μίξη. Για την 5.1 πρέπει να βρείτε ένα χρονικό άδειο πλαίσιο χρόνου στο home theater ενός φίλους σας αν δεν έχετε ανάλογο σύστημα. Αν βάλετε την 5.1 στα ακουστικά σας (ότι ρύθμιση και να κάνετε) θα έχετε απώλεια στοιχείων που ο Wilson και η μίξη του μοιράζει στα πολλαπλά ηχεία ενός home theater σεταρίσματος.

«Αξίζει?» είναι η ερώτηση σας. Αν λογίζεστε ως φανατικοί των Yes αλλά και του prog/art αυτή είναι μια έκδοση που θα σας συναρπάσει. Ειδικότερα τα layers των φωνητικών του Jon Anderson στο 5.1 τυγχάνουν αριστουργηματικής διεύθυνσης από τoν πολυπράγμονα Wilson. Δεν πρόκειται ακριβώς για πολυτέλεια αυτή η έκδοση, που σημειωτέον όπως και οι υπόλοιπες που έχουν γίνει από τον περφεξιονιστή παραγωγό, είναι της απολύτου εγκρίσεως από τη μεριά της μπάντας, αλλά για μια επιπλέον απόλαυση σε ένα δίσκο που όρισε μια λεπτή αλλά ενδιαφέρουσα γραμμή μεταξύ του art rock, του (στιχουργικού) new age και της φανταστικής λογοδρομίας.

Στυλιανός Τζιρίτας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s