ΗΜέRA #98 / H αναπάντεχη Πανωραία του Νάσου Βαγενά

%ce%ba%ce%ba%ce%ba%ce%ba%ce%ba%ce%ba%ce%ba%ce%ba

Η Πανωραία είναι ένας καινούργιος τίτλος στη χώρα της ελληνικής ποίησης που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος και  ξεφεύγει με χαρακτηριστική άνεση από τον κυκεώνα επανάληψης, χασμουρητών και κτηνώδους βλακείας που επικρατεί σε ανάλογους κύκλους της ημεδαπής. Ο Νάσος Βαγενάς είναι ο άνθρωπος που βρίσκουμε στην υπογραφή και αυτό εκ της συμβάσεως αποτελεί εγγύηση.

Η Πανωραία είναι μια περίσταση ποίησης που ακροβατεί σε πολύ ιδιαίτερα σημεία στίξης της πραγματικότητας. Ο Νάσος Βαγενάς, ο διακεκριμένος και άξια κρατών βραβεία και διακρίσεις Νάσος Βαγενάς, παίρνει αφορμή από μια πραγματική φιγούρα της παιδικής του ηλικίας, την Πανωραία που ήταν αδελφή της γιαγιάς του (και η οποία απεικονίζεται στο εξώφυλλο του βιβλίου, η κυρία που βλέπετε στην φωτογραφία άνωθεν και την οποία επίσης βρίσκουμε, στην ηλικία που αφορά το κείμενο, στο αριστερό αυτί της έκδοσης), μία μεγάλη σε ηλικία γυναίκα, καθημερινή μεν βαθειά φιλοσοφημένη δε όπως πιστοποιεί ο βαγενάς.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον για τον αναγνώστη είναι ότι στις 71 σελίδες καθαρού κειμένου και σε 58 βραχύσωμα ποιήματα ξεδιπλώνεται μια προσωπικότητα που αφενός ο Βαγενάς δεν εξωραΐζει αφετέρου παραμένει ένα (ωραίο) μυστήριο σε ποιο βαθμό μυθοποίησε την ηρωίδα του. Στιγμές από την ελληνική επαρχία που αποφεύγουν εύκολα και το φολκλόρ αλλά και την εξιδανίκευση και παρουσιάζουν ένα βρυχώδες από μύθους, δοξασίες, σκληρότητα και ανελαστική κοινωνική διαστρωμάτωσης τοπίο. Ιδιοφυές τολμώ να πω είναι το εύρημα της παρουσίασης και εγκόλπωσης του χρόνου και το ρολογιών σε αντίστροφη μέτρηση προς το τέλος και τον κολοφώνα του βιβλίου, δείχνοντας έτσι το δρόμο προς την κορύφωση και το τέλος της ηρωίδας, αν μη τι άλλο στα πλαίσιο του ποιητικού της χαρακτήρα.

Η Πανωραία είναι ένα βιβλίο που θα σεβαστείτε και θα διατρέξετε τις σελίδες του αρκετές φορές μετά την πρώτη ανάγνωση.

Στυλιανός Τζιρίτας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s