ΗΜέRA # 100 / Brian Eno, Σταύρος Κουγιουμτζής, Rinus Van Alebeek – Ο ήχος πίσω από τις λέξεις

alebbekbest5.png

Η διαπίστωση ήρθε με την ανάγνωση του Stop the Music, του πονήματος του Ολλανδού εκφραστή που ακούσει στο όνομα Rinus Van Alebeek, ενός καλλιτέχνη πoυ ιχνηλατεί δικά του ξεχωριστά μονοπάτια στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία, ειδικότερα αυτήν του ήχου και που πρόσφατα είχαμε την τύχη να έχουμε και έκδοση έργου από ελληνική εταιρεία, την Coherent States (βλέπε εδώ). Έκδοση του 2014 το Stop the Music προδιαθέτει και την ίδια στιγμή χαμογελά σαρκαστικά αρχής γενομένης από τον τίτλο για τη σχέση του με τη μουσική και τον ήχο. Ο συγγραφέας παραδίδει ένα κείμενο όπου ο ήχος είναι παντού αλλά η μουσική ελάχιστες φορές κάνει την εμφάνιση της με την παραδοσιακή ή -μάλλον- αναμενόμενη από μια προσωπικότητα μουσική όπως ο Ολλανδός. Δεν διαβάζουμε μήτε για ατελείωτα κυνηγητά σε δισκοθήκες δισκοπωλείων, μήτε για καλώδια και καλωδιώσεις μήτε για ανήλιαγα στουντιακά σημεία όπου ο προβληματισμός και η δημιουργία στεριώνουν παράλληλα. Αντιθέτως. Η καθημερινή ζωή έρχεται στο προσκήνιο και μέσα από αυτήν ο ήχος αναδεικνύεται ως μια συντεταγμένη του.

Και το ίδιο θα συναντήσει κάποιος και σε βιβλία που έχουν υπογράψει άλλοι συνθέτες/καλλιτέχνες όπως ο Brian Eno στο A Year With Swollen Appendices: Brian Eno’s Diary και ο Σταύρος Κουγιουμτζής στο Ανοιχτά Παράθυρα με Κλειστά Παντζούρια. Αμφότερα αυτοβιογραφικά (όπως και του Alebeek) αλλά ο ήχος παραμένει παράλληλα με τα γεγονότα, δεν πρωταγωνιστεί ως ένας στυλιζαρισμένος ναός αναφοράς όπου προσκυνά ο συγγραφέας/καλλιτέχνης μόνο και μόνο (τελικά) για να αυτοθαυμαστεί έμπροσθεν του κοινού του.

Αντίθετα, όλοι οι προαναφερθέντες συνθέτες παρατηρούν τον ήχο μέσα στη ζωή, και δεν αντιμετωπίζουν τη νότα και την ηχουργια ως ιεροφάντες, αυτά αρμόζουν σε καθελκυστήρες προσωπικοτήτων τύπου Μεγάρου και όχι σε πραγματικούς λειτουργούς της τέχνης. Η τέχνη όταν δεν βιώνεται μέσα στη ζωή αποτελεί μια αποστειρωμένη διάσταση που λειτουργεί αποκλειστικά για μαικήνες, κίναιδους των γκαλερί και προύχοντες που με το άλλο χέρι τοκίζουν σε ποδοσφαιρικά σωματεία.

Στυλιανός Τζιρίτας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s