ΗΜέRA # 101 / Ο παραγνωρισμένος κύριος Sharp και η αντιναζιστική όπερα του

Elliott Sharp

Τον Elliot Sharp τον έχουμε εγκληματικά υποτιμημένο στην Ελλάδα. Ακόμα και αν δεχθώ ότι η πολυσχιδής μουσικά προσωπικότητα του κάνει πραγματικά αδύνατη την πλήρη παρακολούθηση του έργου, μιας και ο αμερικανός μουσικός έχει κινηθεί σε χώρους είτε ακουστικού blues είτε ορατορίων είτε καθαρόαιμου ηλεκτρονικού noise, ακόμα και έτσι είναι πολύ περίεργο ότι δεν βλέπω ποτέ τον εκ Κλήβελαντ καλλιτέχνη να παρελαύνει σε λίστες χρονιάς στην από εδώ μεριά της Ευρώπης.

Ο σχεδόν δίδυμος αδελφός του Satriani, (χρόνια ήθελα να το γράψω αυτό, το ομολογώ, είναι  πραγματικά μεγάλη η ομοιότητα τους και όχι μόνο στο γυμνό της κεφαλής αμφοτέρων) παρέδωσε και φέτος μία πλειάδα έργων. Όμως ξεχωρίζει η κυκλοφορία που φέρει τον τίτλο Port Bou και που αναφέρεται στις τελευταίες στιγμές της ζωής του Walter Benjamin, κριτικού και φιλοσόφου ο οποίος αυτοκτόνησε στο Port Bou, στη μεθόριο Γαλλίας-Ισπανίας το 1940 όταν, λαθεμένα κατά πολλούς, υπέθεσε ότι οι αρχές δεν θα επέτρεπαν το πέρασμα του προς την Ιβηρική, στο ταξίδι που επιχειρούσε για να διαφύγει από το ναζιστικό καθεστώς προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το έργο ξεκινά με την επίσης εναρκτήρια φράση από το κατ’ Ιωάννη Ευαγγέλιο «Εν αρχή ην ο λόγος»* ενώ η βασική γλώσσα του λιμπρέτου είναι η αγγλική.

sharp3

Στις οκτώ κινήσεις της ηχογράφησης διακρίνουμε ναι μεν την κλασσική διάρθρωση μιας όπερες (για παράδειγμα υπάρχει ουβερτούρα) αλλά και νεωτεριστικά στοιχεία όπως αυτά αναδείχτηκαν στον 20ο αιώνα στο συγκριμένο χώρο του λυρικού θεάτρου. Χρησιμοποιούνται δε όργανα δυτικής αλλά και ανατολικής προέλευσης ακριβώς για να δηχθεί και η επί του συνόλου της πορείας του Benjamin αναζήτηση της εβραϊκής φύσης του θεού. Ο πρωταγωνιστικός (και μοναδικός) ρόλος έχει δοθεί στον (επίσης αμερικανό) βαρύτονο Nicholas Isherwood. Η αποτύπωση της ερμηνείας του όπως αυτή δόθηκε ζωντανά στις 20 Οκτωβρίου του 2014 στη Νέα Υόρκη είναι αυτή που βρίσκουμε στο δίσκο του Sharp. Θα θεωρηθεί από πολλούς ένα δύσκολο έργο προς παρακολούθηση το Port Bou αλλά είναι ένα καλός τρόπος να έρθει κάποιος που δεν έχει παρακολουθήσει την πειραματική όπερα των τελευταίων 30 χρόνων να κάνει μια σχετικά εύκολη εισαγωγή σε αυτήν.

Από την άλλη το να μένει κάποιος σε επαφή με το έργο του Sharp είναι μεν δύσκολο εκ της συμβάσεως αλλά επιβεβλημένο θα έλεγα αν θέλει να ακολουθεί τη σύγχρονη αμερικάνικη νεωτεριστική γραφή.

*Η πλήρης πρώτη φράση του Ευαγγελίου έχει ως εξής:

Εν αρχή ην ο Λόγος, και ο Λόγος ην προς τον Θεόν, και Θεός ην ο Λόγος. Ούτος ην εν αρχή προς τον Θεόν.  Πάντα δι’ αυτού εγένετο, και χωρίς αυτού εγένετο ουδέ εν ό γέγονεν.

Στυλιανός Τζιρίτας

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s