ΗΜέRa # 103 – Η ηχητική φάρσα στον ελληνικό κινηματογράφο

vouts2

Παρακολουθούσα πριν από καιρό μια πολύ δημοφιλή YouTube ελληνική σειρά, το Θάψε το σενάριο όπου οι γνωστοί Mikeus και Μαλιάτσης ανέλυαν όπως συνηθίζει να κάνει η σειρά μια ταινία με καυστικό (και ενίοτε πολύ επιτυχημένο) τρόπο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαν στο focus μία όντως κάκιστη ταινία με πρωταγωνιστή τον Κώστα Βουτσά, το γνωστό από τις πολλές προβολές του στην τηλεόραση, Τον Αράπη και αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς (όπου μάλιστα καθόλου τυχαία φιλοξενείται και το γνωστό χιτ του Ζαμπέτα με το αλήστου μνήμης ρεφραίν «η μικρή γουστάρει τον αράπαρο, τον μαύραρο, τον σκύλαρο, τον μπλάκ, Ταμ τουμου τάμ, Ταμ τουμου τάμ, Ταμ ταμ τάμ»), μια κακής φωτογραφίας, σεναρίου και ηθοποιίας ταινία του Κώστα Καραγιάννη με τίτλο Τον αράπη κι αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς. Κάποια στιγμή οι συντελεστές της εκπομπής αναρωτιούνται περί των ηχητικών εφέ στην ταινία. Για όσους δεν κατάλαβαν μιλάμε για τους δεκάδες ήχους (οργάνων και στοματικών κοιλοτήτων) που συνοδεύουν γυρίσματα του μοντάζ και της πλοκής με σκοπό να προσδώσουν γέλιο.

Οι ταινίες του Θανάση Βέγγου είναι μια κλασσική περίπτωση. Τα εφέ αυτά δεν συνδέονται σε κανένα επίπεδο με τη ρεαλιστική εικόνα της πλοκής παρά μόνο με μια παραισθητική απόφυση ενός τρίτου προσώπου που παράλληλα με τον θεατή παρακολουθεί την ταινία και τον προτρέπει να γελάσει. Μπορεί τα κονσερβαρισμένα γέλια του αμερικάνικων σήριαλ να προκαλούν στο κοινό εκτός Αμερικής εκνευρισμό αλλά στην ουσία πρόκειται για τον ίσιο μοχλό απλά έχει μια τελείως διαφορετική βάση.

Στις ταινίες όπως του Βουτσά και του Βέγγου οι ήχοι στέκουν ως μια παρακαταθήκη του μπουφωνικού θεάτρου. O ήχος δεν είναι μια πραγματικότητα αυτόνομα αλλά αποκλειστικά υποχείριο του θεατρικού γίγνεσθαι. Γι αυτό και στις ελληνικές ταινίες οι ήχοι περιβάλλοντος είναι μέχρι και στις αρχές της δεκαετίας του 80 σε μηδενικό επίπεδο καταγραφής, με ελάχιστες εξαιρέσεις όταν μιλάμε για τον κλασσικό εμπορικό κινηματογράφο.

Στυλιανός Τζιρίτας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s