ΗΜέRA # 116 /Δώσ(τ)ε μαγνητοταινία στο λαό

c1417841d282751ede5afec4bb75383b

Σαφώς σε όλους έχουν ζαλιστεί τα ούμπαλα από κάποια συζήτηση στο οικείο μουσικό περιβάλλον τους από την επιστροφή του βινυλίου.  Από την άλλη δεν πρόκειται για κάτι που είναι  που ανήκει στο χώρο του αστικού μύθου ή της καφενόβιας μουσικής κουβέντας. Το 2016, 3.200.000 κόπιες βινυλίου(καινούργιες, μην μπερδευόμαστε με μεταχειρισμένα) πουλήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες ο αριθμός είναι ακόμα πιο εντυπωσιακός. Ο αριθμός φτάνει στα 13.128.987 (ακρίβεια που θα περίμενε κάποιος από τους Άγγλους σε επίπεδο καταμέτρησης).

Την ίδια στιγμή όμως η κασέτα έχει κάνει και αυτή το comeback της. Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι πωλήσεις κασετών έφτασαν τον αριθμό των 129.349 ενώ για UK το νούμερο δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί. Το αστείο είναι πρόκειται για albums όπως αυτό του Justin Bieber (καταργώντας το επιχείρημα «αυτές οι γενιές δεν ξέρουν καν τι είναι το cd”,κάλλιστα μπορούν να μάθουν και τον φωνόγραφο αν προμοταριστεί σωστά) αλλά και για επανεκδόσεις από Eminem και Prince. Η άνοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι της τάξεως του 74% αν αναλογιστεί κάποιος ότι το 2015 πουλήθηκαν73.896 κασέτες.

cassetteman.gifΚαι σαφώς έχει βοηθήσει η Cassette Store Day (8 Οκτωβρίου) με ειδικές γι αυτήν εκδόσεις αλλά τελικά ο αριθμός είναι σαφώς μεγαλύτερος στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά ειδικότερα στην Αγγλία (και ας μην υπάρχει κάποιο πιστοποιημένο νούμερο ακόμα ούτε καν για τα major labels) αν βάλει κάποιος στους υπολογισμούς του τις δεκάδες cassette labels που λειτουργούν σε αμφότερες πλευρές του Ατλαντικού σε συνθήκες totally underground.

Από την άλλη ενώ το βινύλιο έχει την audiophile κοινότητα να του κάνει τεμενάδες και ρεβεράντζες πίνοντας νερό και οίνο στο άκουσμα και μόνο του format, στην περίπτωση της κασέτας δεν υπάρχουν παρά μόνο δυο συντεταγμένες, και αυτές ισχνές μακροπρόθεσμα όπως ισχυρίζονται πολλοί. Η νοσταλγία και το DIY ως λογική (συν κόστος, λογικού ύψους μεταφορικά) συνηγορούν υπέρ της κασέτας αν και πολλοί (βάλτε και τον υπογράφοντα σε αυτούς) υποστηρίζουν το μαγνητικό πεδίο ως άψογο για συγκεκριμένου προφίλ ηχογραφήσεις και κυκλοφορίες.

Στυλιανός Τζιρίτας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s