ΗΜέRA # 129 / Με τον Jeff Mills στο Φεγγάρι σε 18 βήματα

jeff-mills-space

Ο Jeff Mills δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις ακόμα και όταν δεν είσαι λάτρης της εκ Ντιτρόιτ ρυθμολογίας. Από τα ονόματα που επιβίωσαν από το dance ολοκαύτωμα, ο Αμερικανός σαφώς προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να χτίσει ένα πιο σοφιστικές στυλ, κάτι το οποίο καταφέρνει ενίοτε. Υπάρχουν βέβαια στιγμές όπου το παρελθόν, οι ρίζες του μπορεί να μην αποτελούν τροχοπέδη, όμως σαφώς καθορίζουν το παρόν του. Ήταν κάτι που είχα διαπιστώσει και όταν πριν από λιγότερο από 2 χρόνια του είχα πάρει μια συνέντευξη (βλέπε εδώ) για το Avotek, τη στήλη περί ηχογραφήσεων και ηχοληψίας που διατηρούσα στο Avopolis και με την αφορμή της έκδοσης του καινούργιου του τότε δίσκου, το Proxima Centauri.

Παράλληλα είναι δεδομένη η αγάπη του Αμερικανού δισκοθέτη, συνθέτη και παραγωγού για την επιστημονική φαντασία. Αυτή τη φορά πηγαίνει πίσω στο 1902 όταν ο Georges Melies σκηνοθέτησε το κλασσικό Ταξίδι στο Φεγγάρι (με τα απίστευτα για εκείνη την εποχή ειδικά εφέ). Ο δίσκος A Trip to the Moon κυκλοφόρησε στις 25 Ιανουαρίου από την δική του ετικέτα, την AXIS σε cd και σε  βινύλιο όπως επίσης και με δυνατότητα αγοράς από ψηφιακές πλατφόρμες.

Δεκαοκτώ συνθέσεις που ακολουθούν τη λογική της ταινίας, σε επίπεδο εξέλιξης του μύθου,mil χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τίτλοι αρχής και τέλους, Theory & Plans (The Trip) και Hero’s Welcome, αντίστοιχα.

Το πρόβλημα εδράζεται όπως πάντα στην ανάπτυξη, κάτι που είχα γράψει και όταν είχα κάνει κριτική σε προηγούμενο δίσκο του. Ωραίες ιδέες που όμως ελάχιστες φορές παίρνουν κάποια διαφορετική χροιά, υπόσταση ενόσω τρέχει η σύνθεση. Ο Mills είναι πολύ καλός στο να αλλάζει θέματα αλλά όχι στο να εξελίσσει την ιδέα που υπάρχει πάνω στο ταμπλό του. Η παραγωγή είναι όπως πάντα άψογη με μόνη (και μεγάλη) ένσταση το fade out των συνθέσεων που καταντάει εκνευριστικό και μόνιμα σε τροχιά των 5 δευτερολέπτων. Πολλές συνθέσεις λοιπόν σβήνουν με άκομψο τρόπο, κάτι που χρεώνεται κατά τη γνώμη μου (όπως και το ζήτημα εξέλιξης των θεμάτων που προαναφέρθηκε) στο techno υπόβαθρο του Mills.

Στυλιανός Τζιρίτας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s