ΗμέRA # 130 / Ο Θεός έχει τα δικά του σχέδια και εγώ τα δικά μου

roylast

Με την παραπάνω φράση αποκρίθηκε ο Roy Orbison στον Nick Kent σε ερώτηση του τελευταίου για τα χτυπήματα της μοίρας που είχε δεχθεί και σε ποιες σκέψεις τον βάζουν σε σχέση με το τι σημαίνει μοίρα, θεϊκή παρέμβαση, θεϊκή υπόσταση (ο Kent μάλιστα χρησιμοποίησε τη φράση και αυτός ως τίτλο στο κεφάλαιο που αφορούσε τον Orbison στο βιβλίο του The Dark Stuff). Ο Orbison (1936-1988) με τις όποιες παρεκβάσεις της μοίρας έζησε ακριβώς όπως ήθελε την πορεία του στη ζωή. Κατοχυρώνοντας ένα στυλ μοναδικό είτε στη φωνή είτε στην εμφάνιση κατέθεσε τραγούδια που η μόνη η επίδραση του χρόνου πάνω τους έχει να κάνει με την ανάδειξη του αρώματος της συνθετικής τους αρμονίας.

Η επιτυχία/επάνοδος στα charts του Orbison στα μέσα των 80s είχε σαν αποτέλεσμα να λάβουμε άλλον έναν studio δίσκο πριν φύγει όπως και ένα θαυμάσιο live δίσκο με καλεσμένους αναμφισβήτητης ποιότητας αλλά και ενδιαφέρουσας σύστασης σε επίπεδο ομάδας. T Bone Burnet, James Burton, Bruce Springsteen, Elvis Costello, Tom Waits, Jackson Browne, Bonnie Raitt και k.d. lang μεταξύ άλλων προσέφεραν σε ζωντανό κοινό στις 30 Σεπτεμβρίου του 1987 στο Cocoanut Grove του Ambassador Hotel, στο Los Angeles, ένα (και) μοναδικό set που ηχογραφήθηκε και κινηματογραφήθηκε.

Η κυκλοφορία Roy Orbison and Friends: A Black and White Night Live είδε το φως το 1989 σε VHS και σε βινύλιο ενώ λίγα χρόνια αργότερα ακολούθησε η έκδοση σε cd και dvd. Όλων βέβαια είχε προηγηθεί μια τηλεοπτική μετάδοση το 88.

Ο τίτλος είναι ακριβής. Η κινηματογράφηση είναι αποκλειστικά ασπρόμαυρο τερέν και μάλιστα είναι γυρισμένο με φιλμ και όχι βιντεοκάμερα. Στο δίσκο περιέχεται μια ανθολογία τραγουδιών του Orbison με κολοφώνα την εκτέλεση του Pretty Woman, με την απίστευτη μονομαχία κιθάρων μεταξύ του Burton και του Springsteen.

Προσωπικά έχω και τις 4 εκδόσεις (εκτός της Blu Ray διότι πολύ αλά δεν έχω ανάλογη συσκευή) και αυτό διότι αποτελεί όχι μόνο μια μοναδική μάζωξη, όχι μόνο επειδή είμαι οπαδός του Orbison αλλά και επειδή η μουσική είναι απλά εκπληκτικής μελωδικότητας, απόδοσης και τολμώ να πω ηχογράφησης. Μερικά τραγούδια από τη βραδιά ωστόσο δεν είχαν καταφέρει να μπουν στις εκδόσεις του βινυλίου (οι υπόλοιπες πλην μιας SACD/CD ακολούθησαν το tracklist της πρώτης).

Στις αρχές του Γενάρη του 17 έκανε την εμφάνιση της μία έκδοση (σε cd) που αποτελεί την επαυξημένη έκδοση του A Black & White Night και πιυ εμπεριέχει 5 επιπλέον τραγούδια που παίχτηκαν αφότου έφυγε το κοινό απο το club και οι μουσικοί έμειναν αποκλειστικά με τους ανθρώπους της παραγωγής και έπαιξαν απλά για την πάρτη τους. Υπάρχει μάλιστα και μια ολοκαίνουργια παράλληλη dvd/blue ray έκδοση που εκτός των παραπάνω (το post show κινηματογραφήθηκε επίσης) και ένα επιπλέον υλικό από τα παρασκήνια με συνεντεύξεις (στο dvd υπήρχαν μόνο κάποιες στιγμές από το καμαρίνι του Waits και του Burnett). Τουτέστιν, πάλι για ξήλωμα με βλέπω.

Στυλιανός Τζιρίτας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s