HMέRA # 132 / Rock and Roll Circus σε ανάκριση

cxircusheader

Οι ιστορίες που αναπλάθηκαν για τη ζωή των δισκοπωλών μετά την έκδοση του High Fidelity και την προβολή της ομότιτλης ταινίας είναι 100% σωστές και 100% λάθος κατά τη γνώμη μου. Με αφορμή ένα 4ημερο εκπτώσεων που κάνει ένα από τα γνωστότερα δισκάδικα της Αθήνας, το Rock and Roll Circus *, έκανα έκανα στους λειτουργούς του κάποιες ερωτήσεις που περισσότερο αφορούν την εν δισκάδικο ζωή τους παρά το φιλολογικό του όλο ζητήματος περί συλλεκτών και λοιπών εμμονικών υπάρξεων. Παράλληλα στήσαμε μαζί έναν διαγωνισμό με 5 (!) έπαθλα/δώρα βινυλιακής φύσεως που θα βρείτε στο τέλος της συνέντευξης.

Τα τελευταία χρόνια και ένεκα κρίσης έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι άνθρωποι που σκοτώνουν τις δισκοθήκες τους? Παρατηρήθηκε πολύ έντονα ως φαινόμενο τα έτη 2011-14 αλλά θα ήθελα και τη γνώμη σας σχετικά.

Σκοτωμένες δισκοθήκες δεν βρίσκουμε.  Βρίσκουμε δίσκους σε μικρές ή μεγάλες ποσότητες σήμερα με την ίδια ευκολία ή δυσκολία που το κάναμε κ πριν από 3 ή 5 χρόνια.  Πολλοί άνθρωποι λόγω κρίσης, αλλαγής πορείας, προχωρημένης ηλικίας, οικογενειακής κατάστασης, αδιευκρίνιστης αιτίας, αποφασίζουν να πουλήσουν δίσκους. Οι περισσότεροι το κάνουν (σχεδόν) μόνοι τους στο διαδίκτυο, ιδιωτικά, σε παζάρια, με αποτελέσματα ανάλογα των δυνατοτήτων, ικανοτήτων τους. Καλό είναι οι δισκοθήκες να βρίσκονται σε κίνηση. Αλλιώς μαραζώνουν, σαπίζουν, ψοφάν’ οι έρμες. Τότε ούτε να τις σκοτώσεις δεν μπορείς.

pop2-1

Ποιο είναι το πιο βαρετό σημείο της ζωής ενός δισκοπώλη? Η τιμολόγηση? Το τσεκάρισμα του στοκ? Το ξεσκόνισμα?

Η τιμολόγηση στις νέες κυκλοφορίες είναι από τα πλέον βαρετά πράγματα. Βαρετό και ανούσιο. Στα μεταχειρισμένα όμως όχι, ειδικά όταν πρόκειται για κάποια αυθεντική έκδοση που έχει κάποια αξία. Η αξιολόγηση, εκτίμηση, τιμολόγηση τότε απαιτεί χρόνο και η διαδικασία μπορεί να είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Το ξεσκόνισμα δεν μπαίνει στις δουλειές, μιας κ γίνεται από μόνο του. Πιστεύω πως το πιο βαρετό πράγμα στη ζωή, όχι μόνο του δισκοπώλη, είναι το τηλέφωνο. Εξαιρούνται οι φορές που μας καλούν για να κλείσουν τραπέζι στο Rock & Roll. To μπαρεσταουράντ.

Έχετε παρατηρήσει πελάτες σταθερούς, που γνωρίζετε τα γούστα τους από καιρό, να αλλάζουν σιγά σιγά κατεύθυνσης αν όχι ολοκληρωτικά αλλά στα σίγουρα φανερά προς κάποιος είδος? Παλιότερα ήταν πιο συνηθισμένο αυτό ή σήμερα με την πιο ελεύθερη έκφραση στο τι μας αρέσει και τι όχι, έχει εξαφανιστεί μια τέτοια χαρακτηριστική διαφοροποίηση?

Οι παλαιότεροι διχάζονται σε δύο κατηγορίες. Αυτοί  που κυρίως μαζεύουν/συλλέγουν, μένουν σταθεροί, συχνά κλείνουν περισσότερο, αντί να ανοίγουν.  Οι άλλοι, οι προχωρημένοι που θέλουν να τα ακούσουν όλα, ανοίγουν τόσο που τελικά χάνονται. Οι νεότεροι ακούν ότι τους πεις. Και τους αρέσει. Ή έτσι νομίζουν. Μπορεί και όχι. Ωχ, μην τους πιέζεις κ πολύ…

Παραθέστε 2-3 ειδικές εκδόσεις που σας άρεσαν το τελευταίο εξάμηνο (και φυσικά πέραν του ότι σας αρέσει η ίσια μπάντα ή ο καλλιτέχνης που υπάρχει πίσω από αυτές).

Ωραία, πολύ για την ακρίβεια, είναι η επανέκδοση του Moshi. Είναι ένας διπλός δίσκος που είχε κυκλοφορήσει το 1972 στη Γαλλία o Barney Wilen, μετά το πολύμηνο ταξίδι του στην Αφρική. Πανσπάνιο το original, ένα από τα πλέον σημαντικά deep world jazz albums, επανεκδίδεται τώρα για πρώτη φορά στο αυθεντικό του εξώφυλλο, με ένθετο βιβλίο και μαζί σε dvd το film του περιπετειώδους trip  που είχε τραβήξει τότε η Caroline De Bendern.  Ωραίο και το κουτάκι με τα γαλλικά τεσσαράκια της Motown. Ακόμα καλύτερο ένα αληθινό επτάρι από το Detroit του ’67. Απλό, λιτό, εικαστικά ίσως μονολιθικό, πέφτει πάνω σου σε λιώνει, φεύγει, χάνεται.

Τελευταίο αλλά όχι ελάσσονος σημασίας, δώστε λεπτομέρειες για το 4ημερο υπερπροσφορών που έχετε στο μαγαζί.

Το Super Dynamic Sale το κάνουμε για μία δεκαετία πλέον, στις αρχές κάθε Μαρτίου, με αφορμή τα γενέθλια του δισκοπωλείου. Φέτος κλείνουμε τα 17 χρόνια. Για τρεις μέρες, από Πέμπτη έως Σάββατο, 2, 3, 4 Μαρτίου, σπάμε τις τιμές στη μέση σε όλα τα μεταχειρισμένα κ κάνουμε έκπτωση 30% σε όλα τα καινούργια.  Ως bonus, την Κυριακή και μόνο την Κυριακή, γεμίζουμε τα ράφια στο μαγαζί με χιλιάδες 45άρια με τιμή 1 ευρώ.

Στυλιανός Τζιρίτας

* Rock and Roll Circus

Διεύθυνση: Οδός Σίνα 21, Αθήνα 106 80

Τηλέφωνο: 21 0362 0144

diskoilast

Διαγωνισμός με 5 αξιομνημόνευτα δώρα:

Οι πρώτοι 5 που θα στείλουν email στο ozakamotley@gmail.com με τίτλο “Circus” και θα απαντήσουν στην ερώτηση κερδίζουν μία από τις παρακάτω εκδόσεις. Τα δώρα θα ανακοινωθούν στους νικητές μέσω email και μπορούν να τα παραλάβουν μόνο από το κατάστημα (όχι αποστολές) τις ημέρες που το Rock and Roll Circus διοργανώνει την Πέμπτη 2, την Παρασκευή 3, το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Μαρτίου.

Οι περιγραφές των δώρων με τα λόγια των ιθυνόντων του Rock and Roll Circus.

*Το folky 7″ στην Fat Cat από την Vashti Bunyan με τίλτο Some Things Just Stick In Your Mind.

*Το διπλό 7″ aor heavy late-pink floydικό You Are Doomed από τους Wicked Lester και το Numero label.

*Το επίσης διπλό 7″ του Link Wray με το σπάνιο Big City After Dark.

*Το ethio jazz Wejene Aola όπου συμπράττουν οι Dexter Story και Kamasi Washington.

*Το ep του James Carr A Losing Game βγαλμένο από τα soul κιτάπια της Goldwax.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s