ΗΜέRA # 136 / Ηλεκτρονική σουρντίνα στην υπηρεσία αόρατων δυνάμεων

Justin_Walter

Στο καινούργιο του δίσκο που θα κυκλοφορήσει στις 21 Απριλίου από την Kranky ο, εκ Μίσιγκαν ορμώμενος τρομπετίστας Justin Walter, αλλάζει ελαφρώς την πορεία του. Σε προηγούμενους δίσκους του (χαρακτηριστική πέριπτωση το Dark Matter του 2012) εμφανίστηκε σαφώς πιο σκοτεινός, σχεδόν στα λημέρια του black ambient είχε καταγραφές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είχε επιρροές από noize ή goth παραστάσεις. Απλά οι νότες του σέρνονταν αργά και με μινόρε διάσταση πάνω σε ηχοπεδία που έχτιζε πίσω από την τρομπέτα του.

Από την άλλη και στον νέο δίσκο του με τίτλο Unseen Forces δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περιμένετε να ακούσετε ευκολάντζες για διακόρευση της καθημερινότητας μεταξύ τυρού και αχλαδίου. Υπάρχει μια ολοφάνερα πιο αισιόδοξη ματιά στις γραμμές του όμως η εσωτερικότητα παραμένει στα ζητούμενα του Αμερικανού. Αυτό που έχει ενδιαφέρον όμως επιπρόσθετα έχει να κάνει με τη χρήση από μέρους του του EVI (Electronic Valve Instrument) το οποίο στην ουσία είναι ένα σύστημα όπου το φύσημα στο πνευστό μεταφέρεται σε ένα αναλογικό συνθετήτη.

Το Unseen Forces δεν θα ικανοποιήσει τους φίλους του πειραματικού ambient και γενικότερα του πειραματικού ήχου αλλά στα σίγουρα θα προσφέρει ενδιαφέρουσες στιγμές ακρόασης. Οι συνθέσεις του Walter έχουν εξέλιξη και δεν πελαγοδρομούν μέσα σε μια προσπάθεια απλά κατασκευής ατμοσφαιρικού ήχου.

Μην σας κάνει καμία έκπληξη αν δείτε στο άμεσο μέλλον το όνομα του να φιγουράρει στα ζενερίκ κάποιας ταινίας ως συνθέτης του soundtrack της. Έχει όλα τα εχέγγυα και το κυριότερο εξ αυτών είναι ότι είναι συνθέτης και όχι απλά κατασκευαστής ήχων.

Το γνωρίζω ότι έχετε σχεδόν μπαφιάσει από δεκάδες μουσικούς που προσφέρουν ανάλογους δίσκους ambient αναζητήσεων αλλά η αλήθεια είναι ότι σε πολύ μικρό ποσοστό μπορεί να ανεβρεθεί κάποια ποιητική και ξεχωριστή ματιά. Πιστεύω ότι ο Justin Walter μπορεί να μην υπέγραψε με το Unseen Forces κάποιον αριστουργηματικό δίσκο αλλά ότι έστω και εξαιτίας της ιδιοτυπίας του τρομπετίστα από μεριάς του θα ακούσουμε και άλλα καλά νέα από αυτόν σύντομα.

Στυλιανός Τζιρίτας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s