ΗΜέRA # 143/ Το εύκολο όσο και δυσνόητο προς λύση παζλ του Άγγελου Κυρίου

AK4

Η απλότητα, αποδεδειγμένα, είναι ένας τρόπος  αποτελεσματικός για να περιγράφεις αυτό που ζεις. Η πολυπλοκότητα σε εκφράσεις μπορεί ενίοτε να είναι κατάλληλη για κείμενα μελέτης αλλά σχεδόν ποτέ για κάτι άμεσο όπως το τραγούδι. Όταν αυτή η απλότητα (αλλά στα τσακίδια η απλοϊκότητα) έρχεται περιδεμένη μαζί με μια πολυσχιδή μουσική έκφραση που σε καμία περίπτωση δε γνωρίζει φασματικές κρίσεις προσωπικότητας.

Δύσκολο να τα βάλεις κάτω και να κατατάξεις τον Άγγελο Κυρίου, έναν από τους κορυφαίους καλλιτέχνες της νεώτερης underground ελληνικής σκηνής. Αυτό το σχόλιο βέβαια φορά το γενικότερο της περσόνας του, ήχου και λόγου συμπεριλαμβανομένου. Στο συγκεκριμένο άρθρο ασχολούμαι καθαρά με το λόγο του, όπως αυτός αποτυπώθηκε στο βιβλίο/συλλογή με στίχους του με τίτλο ΠΕΡ ΟΠΕΡ ΛΕΚ που κυκλοφόρησε το 2014 από τις εκδόσεις Μαστός σε μια λιτή αλλά απόλυτα ανάλογη του ΑΚ έκδοση. Και αυτό διότι μέσα στον λυρικά λυσσασμένο βερμπαλισμό του ο ΑΚ διαθέτει μια σοφιστικέ όσο και ενστικτώδη γύμνια (αποφεύγω τον όρο λιτότητα) που  είναι κυριολεκτικά γοητευτική.

Προσωπικά προτιμώ περισσότερο τα πιο μακροσκελή κείμενα όπου γίνεται ακόμα πιο φανερός ο όμοιας σιδηροτροχιάς συνειρμικός του λόγος. Ναι, σαφώς και ο λόγος εκφερόμενος από κάθε ανθρώπινο ον είναι απόρροια συνειρμού αλλά αυτό που σχεδόν πάντα αφαιρείται από τη διαδικασία μεταξύ σκέψης και αποτύπωσης είναι η λεγόμενη «κοινωνικοποίηση», αυτή ακριβώς δηλαδή που ρέπει στο να λογοκρίνει ο καθείς από τον ίδιο του το λόγο στο όνομα της σεμνότητας. Αντί όμως ο ΑΚ να πάει προς μια πεπερασμένη ασυδοσία χαρακτηρισμού/περιγραφής των ενεργειών και σκέψεων των ηρώων του (ασχέτως αν ο ΑΚ παρουσιάζει πάντα μια πρώτου προσώπου βιωματική εικόνα στους στίχους του) που έχουμε δει πολλές φορές να διανθίζεται με κορφολόγηση εύκολων στόχων (βλέπε αλόγιστη βωμολοχία) του στυλό και του πληκτρολογίου από πλήθος Ελλήνων αυτοαποκαλούμενων στιχουργών της υπόγειας πλατφόρμας.

AK3

Η αξία του ΑΚ παραμένει στο σκληρό λόγο που βρίθει αναφορών καθημερινότητας όσο και ονειρικών καταστάσεων βαθιά χωμένων στο υποσυνείδητου κάθε αναγνώστη.

138 κείμενα απλωμένα σε 168 σελίδες, πραγματικά απολαυστικά.

Στυλιανός Τζιρίτας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s