ΗΜέRA # 146 / Sissi Rada: Άρπα πιρουέτα με εποπτεία της Kate Bush

Screen-shot-2015-11-19-at-10.01.56-PM-710x411 (1)

Άντε να καταφέρεις να περιγράψεις το δίσκο των Sissi Rada χωρίς να χρειαστεί να μπεις σε περιπλοκότητες και στα σίγουρα περιφραστικές λογικές. Μπλέκονται διάφορες σχολές στο δίσκο που εξέδωσε η Inner Ear (στα τέλη του 2016) με τίτλο Pragma και αποτέλεσμα του σχεδίου Sissi Rada αλλά θα πρέπει να βάλεις τα θεμέλια της ευρωπαϊκής pop, το σοφιστικέ του Βερολίνου όπου κατοικοεδρεύει το σχήμα, την άρπα (μακράν από τα πιο σπάνια όργανα που θα βρει κάποιος σε εγγραφές σύγχρονης pop/rock θεματολογίας, πόσο μάλλον σε πρωταγωνιστικό ρόλο), την αυθάδεια της Bjork στον τρόπο που αντιμετωπίζει την ενορχήστρωση και κυρίως να ανακαλέσεις όλες τις ηχογραφήσεις της Kate Bush για να αντιληφθείς τις ρίζες του Pragma.

Δεν ξέρω πόσους θιασώτες έχει αυτή η συγκεκριμένη pop σχολή στην Ελλάδα και αν δεν έχει αυτό είναι κάκιστο νέο, πραγματικά, διότι και αρτιπαιξία διαθέτει και είναι απόλυτα συμβατό με τις νεόκοπες τάσεις παραγωγής όπως και επίκαιρο (όσο και επείγον) αναφορικά με τη κεντροευρωπαϊκή κουλτούρα. Οι 11 συνθέσεις του δίσκου έχουν επίσης ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Δεν άγονται και φέρονται κάτω από συγκεκριμένες φόρμες ενορχήστρωσης που καταλήγουν (όπως έχουμε δει σε πολλούς δίσκους) ξεχειλωμένες μπανέλες μέχρι να σβήσει ο δίσκος στα ηχεία. Το σχήμα επιχειρεί πάνω σε διαφορετικές λογικές είτε συναισθηματικής επαγωγής είτε καθαρά μουσικής διαδρομής. Μελαγχολία, ευδαιμονία, μπαλάντα, κουαρτέτο της Καμεράτας στο εναρκτήριο λάκτισμα/τραγούδι συν δοκιμή ελληνικών στίχων (και ειδικότερα στο Seirinas είναι απόλυτα επιτυχημένη). Αν σας κέντρισε το ενδιαφέρον το τρίο με τα παραπάνω λόγια καιρός είναι να του δώσετε χρόνο στις ακροάσεις σας.

Στυλιανός Τζιρίτας

* Το στιγμιότυπο στην κορυφή του άρθρου είναι από το video clip της σύνθεσης Sunday που ενυπάρχει μέσα στο Pragma ενώ η σκηνοθεσία του ανήκει στην ομάδα του Schnelle Bunte Bilder.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s