ΗΜέRA # 149 / Το πολυσυλλεκτικό νέο album του John Zorn

John_Zorn_01-e1484319800196

To 78o album (There is No More Firmament) που φέρει το όνομα του John Zorn στο εξώφυλλο του ως αποτέλεσμα αποκλειστικά solo διεργασίας στη σύνθεση είναι ένας πραγματικά καλός δίσκος που δεν πρέπει ο αύξων αριθμός που προαναφέρθηκε να αποθαρρύνει τον ακροατή από την επαφή μαζί του φέρνοντας ως (λογικό) επιχείρημα την υπερπαραγωγή του αμερικανού μουσικού και συνθέτη.

Ο δίσκος είναι φυσικά στην Tzadik και περιέχει 9 συνθέσεις που σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτω από το ίδιο μοτίβο ενορχήστρωσης. Υπάρχουν περιπτώσεις (Merlin και Merlin Version II) όπου ακούμε τα γνωστά πλαταγίσματα στο καλάμι και το επιστόμιο που επιφυλάσσει σε ανάλο0γες ηχογραφήσεις ο Zorn με ειδικότερα το πρώτο να είναι πραγματικά απολαυστικό. Σε άλλες στιγμές (όπως στο Il n‘y a Plus de Firmament) έχουμε να κάνουμε με ένα πλούσιο σε αρμολόγηση οργανοπαικτών σύνολο πνευστών. Τα πνευστά όπως το μπάσο κλαρινέτο κυριαρχούν σε όλο το δίσκο ενώ ειδική μνεία θέλω να κάνω για το τρομπόνι του Michael Powell που χρωματίζει εξαιρετικά συνθέσεις όπως η εναρκτήρια του δίσκου σύνθεση με τίτλο Antiphonal Fanfare For The Great Hall. Η προαναφερθείσα σύνθεση μαζί με το In Excelsis αποτελούν τα πιο ιδιότυπα tracks του δίσκου, οι ακροατές θα νομίζουν ειδικότερα στο δεύτερο ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ορχήστρα του BBC. Ο Zorn βέβαια έχει φροντίσει να διαλύσει την όποια ανάλογη συνειρμική λογική κάνοντας ένα επιμελές όσο και πανέξυπνο panning στα ηχεία. Να μην ξεχάσω να αναφέρω και τις jazz ασυμμετρίες που βρίσκουμε σε tracks όπως τα Divagations:Ravings και Divagations:Wanderings.

Μπορεί να έχουν περάσει μερικοί θαυμάσιοι δίσκοι του Zorn τα τελευταία χρόνια (όπως το περσινό The Hermetic Organ Vol. 4 και το Mount Analogue του 2012) αλλά αυτός λόγω της προαναφερθείσας πολυσυλλεκτικότητας με έχει μπριζώσει τα μάλα προς αγορά.

Στυλιανός Τζιρίτας 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s