ΗΜέRA # 150 / Η αδικία περί του Bobby Darin

bobby.jpg

Ξεσκονίζοντας κούτες με βινύλια έπεσα πάνω σε μια ωραία συλλογή που κυκλοφόρησε στα 70s από την Motown με τίτλο Darin: 1936-1974 και η οποία περιέχει ηχογραφήσεις του Bobby Darin πάνω σε τραγούδια που έχουμε ακούσει κυρίως από άλλους ερμηνευτές. Κλασσικό λευκό rhythm & blues με πινελιές ελαφρού τραγουδιού και soul ενορχηστρώσεις.  Και φυσικά για άλλη μια φορά γίνεται αντιληπτό ότι στον ερμηνευτικό τομέα ο Joe Cocker και ο Nick Cave είναι άμεσα επηρεασμένη στα κοψίματα των στίχων όπως και στον τρόπο μπασίματος στην παρτιτούρα.

Ο Darin την ίδια στιγμή αν είχε  τη δυνατότητα θα κατέστρεφε ακόμα και τα master της ηχογράφησης του Splish Splash, ασχέτως του ότι του χάρισε διαχρονική παραμονή στα ραδιόφωνα και στις συλλογές ακόμα και του σήμερα.

Από την άλλη ο Darin ήταν ένας ερμηνευτής και συνθέτης ολκής. Καθόλου βολεμένος στη θέση που του εξασφάλισε η επί charts επιτυχία του στα τέλη των 50s προσπάθησε να επιβάλλει την εικόνα του πέρα από την περιστασιακή επιτυχία. Είναι αμφίβολο αν το έχει καταφέρει πέρα από έναν πυρήνα κοινού και οπαδών.

Γι αυτό και συλλογές όπως το Darin: 1936-1973 είναι χρήσιμες, ακριβώς επειδή πιστοποιούν την ερμηνευτή του δυνατότητα. Και η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια τάση τσουβαλιάσματος των παλαιότερων ερμηνευτών σε έναν χώρο όπου επικρατούν επιχειρήματα περί γραφικότητας, παλιατζουρίας και ξεπερασμένου. Όμως η ερμηνευτική τέχνη είναι μια στιβαρή προσπάθεια να αποδοθεί όχι μόνο σωστά η νότα αλλά και η εσώτερη σημασία των στίχων που θυμίζω σε περιπτώσεις πολλές δεν είναι «σ’ αγαπώ-μ’ αγαπάς» (ή ακόμα και αν είναι ερωτικής υφής έχει σαφή ποιητική διάσταση και μακριά από το εφαλτήριο φιλί προς πραγμάτωση του σαρκικού πόθου). Ο Darin είναι μια τέτοια περίπτωση, άξια προς εξερεύνηση, ακριβώς επειδή αγνόησε την ασφαλή οδό και προσπάθησε προς διαφορετικές κατευθύνσεις πορείες και το τελευταίο αποδεδειγμένα όχι για εμπορικούς λόγους αλλά καθαρά από καλλιτεχνική ανησυχία.

Στυλιανός Τζιρίτας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s