ΗΜέRa # 156 / Το περιοδικό Cyborg

cyborg.jpg

Δεν είναι πρώτη φορά που γράφω για το Cyborg μιας και το θεωρώ μία από τις κορυφαίες περιοδικές εκδόσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Οι λόγοι είναι πολλοί και πάνε πέρα από τη θεματολογία του (Κυβερνητικές μηχανές/Κυβερνητικά σώματα/Κυβερνητικές σχέσεις, ο υπότιτλος του) αλλά και ο τρόπος διαχείρισης αυτής.

Δεν είναι τυχαίο ότι το συγκεκριμένο περιοδικό (που έφτασε αισίως στο τεύχος #8 – ξεκίνησε τον χειμώνα του 2014) βγαίνει από την ίδια ομάδα που βγάζει το επίσης ποιοτικό περιοδικό Sarajevo και έχει διασυνδέσεις με την εξέχουσας κριτικής ομάδα Λέσχη Κατασκόπων του 21ου Αιώνα (ομάδα που με τη σειρά της είναι υπεύθυνη για ένα από τους καταπληκτικότερους τίτλους τα τελευταία χρόνια και αναφέρομαι φυσικά στο Αδειάζοντας Υπνοδωμάτια με Οπλοπολυβόλο /2004). Το Cyborg πέραν των ενδελεχών αναλύσεων που κάνει σε θέματα που άπτονται της τεχνολογίας και εφαρμογής αυτής σε σχέση με το κοινωνικό σύνολο (άψογη η ανάλυση για τις αλλαγές αλγορίθμων στο  news feed του facebook με στόχο η προαναφερθείσα πλατφόρμα να ενσωματώσει σχόλια και άρθρα συμβατά με το προσωπικό προφίλ του κάθε χρήστη και κατ’ ουσία όπως αυτό εφαρμόστηκε ώστε να δώσει στις συντηρητικότερες των σεχτών στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από συνάντηση του ιδρυτή του fb με λόμπι επιχειρηματιών φιλικά προσκείμενων σε Τραμπ) έχει το συν κατά την προσωπική μου άποψη ότι δεν ξεπέφτει σε ευκολίες γλώσσας με σκοπό την αφύπνιση εύκολων οπαδικών/ιδεολογικών συναισθημάτων από μεριάς του αναγνώστη.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα το αρθρίδιο/αναφορά στους (πραγματικούς) Robocop ου τεσταρίστηκαν στα πλαίσια της έκθεσης GITEX στη Σαουδική Αραβία. Σε κανένα σημείο του άρθρου δεν θα βρείτε τη λέξη «μπάτσος» κλπ, κάτι που όποιος έχει παρακολουθήσει και τα γραφόμενα της Λέσχης Κατασκόπων του 21ου Αιώνα θα έχει προσέξει ότι επίσης υπάρχει σαν αρχή γραφής και εκεί. Γενικότερα αποφεύγονται οι επιθετικοί προσδιορισμοί ακόμα και όταν η αναφορά έχει να κάνει με φασιστοειδή και ακροδεξιούς.

Το Cyborg μπορεί να το βρει κάποιος Στην Αθήνα σε κλασσικά στέκια ανάλογων εντύπων όπως ο Ναυτίλος στη Χαριλάου Τρικούπη και το Solaris στην Μπόταση ενώ στη Θεσσαλονίκη στο Κεντρί και στην Πάτρα στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο Ανατόπια. Για ηλεκτρονική επικοινωνία υπάρχει επίσης το email cyborg@sarajevomag.gr

Στυλιανός Τζιρίτας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s