ΗΜέRA # 160 / Ο ωτακουστής των ψυχών στις συχνότητες

Raudive b

Μία έτσι κι αλλιώς παράξενη ιστορία ανέσυρε η ακρόαση εκ νέου ενός θρυλικού δίσκου που έβγαλε το 2002 η Sub Rosa με συμμετοχές ηχηρές όπως του DJ Spooky, του Scanner, του Lee Ranaldo και του πολυπράγμονα David Toop. Όλοι οι παραπάνω μεταξύ άλλων πειραματίστηκαν με τις περίφημες εγγραφές του Konstantin Raudive στο δίσκο The Voices of the Dead.

Ο Konstantin Raudive (1909-1974), Λετονός στην καταγωγή ήταν μαθητής του Γιουνγκ, συγγραφέας, διανοητής και ψυχολόγος με σπουδές στο σουηδικό πανεπιστήμιο της Ουψάλα. Τα τελευταία 10 χρόνια της ζωής του τα αφιέρωσε στη μελέτη των φαινομένων EVP (electronic voice phenomena) δηλαδή ηχογραφημένες και ανιχνευμένες είτε κατά λάθος είτε ως προϊόν συστηματικής έρευνας και ηχογραφήσεων φωνές, που αναδεικνύονται μέσα από την επανάληψη σημείων της μαγνητοταινίας.. Το 1971 μάλιστα εξέδωσε το βιβλίο Breakthrough, το οποίο μάλιστα εκτός του φανατικών ακολουθητών του Raudive που δημιούργησε, βρήκε και τη δισκογραφική του εκτύπωση (το ίδιο έτος) πάνω στη μελέτη και θεωρία του περί των (κυριολεκτικά) ψυχογραφημάτων του.

Οι ηχογραφήσεις EVP δεν είναι κάτι το καινούργιο σσε επίπεδο χρήσης τους σε ηχητικά ντοκουμέντα καλλιτεχνών. Η Laurie Anderson όπως και οι Smiths έχουν χρησιμοποιήσει ηχογραφήσεις EVP σε δίσκους τους.

Το φαινόμενο EVP σίγουρα έχει οπαδούς όσο και σκεπτικιστές που προσπαθούν ο καθείς με τη δική του οπτική να διακρίνει πίσω από τις συχνότητες των ηχογραφημένων ομιλιών των ερευνητών (και σε δευτερεύοντα ή πρωτεύοντα ρόλο στην γεμάτη τυχαιότητα και αλγόριθμους μίξη) φωνές ψυχών από παράλληλα σύμπαντα ή κόσμους.

Στο δίσκο The Voices of the Dead οι ηχογραφήσεις και η τεχνική του Raudive χρησιμοποιούνται ως βάση και προχωρούν σε δημιουργία συνθέσεων ή περιβαλλόντων ήχου όπου αυτές εμπεριέχονται. Το αποτέλεσμα είναι απόκοσμο όταν γνωρίζεις την καταγωγή της βάσης του ήχου. Σαφώς το πιο επιβλητικό σημείο του δίσκου (πέραν από τα ίδια τα και αυτούσια ψυχογραφήματα του Raudive) είναι αυτό του Carl Michael Von Hausswolff, που θεωρείται εξπέρ στη μελέτη των EVP όπως και μέγας μελετητής και αναλυτής του  Friedrich Jürgenson, του ανθρώπου δηλαδή που «έμπασε» τον ίδιο τον πρωταγωνιστή της συλλογής αυτής, τον Konstantin Raudive στο χώρο της παρακολούθησης των EVP.

Στυλιανός Τζιρίτας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s