ΗΜέRA # 165 / Εγκεφαλοκύτταρα και καμηλοπαρδάλεις – Εκεί όπου συναντήθηκαν οι Flaming Lips και οι Carcass

carcass2.png

Σε μία ψαχτική στο Μοναστηράκι έπεσα εχθές το πρωί σε ένα cd που o μοναδικός του σκοπός ήταν το να προμοτάρει τα κομμένα cd, τα λεγόμενα shaped cds και θυμήθηκα την σύντομη σχετικά ιστορία αυτής της εξέλιξης του cd. Ένα φορμάτ παρουσίασης του δίσκου ακτίνας δηλαδή που ξεφεύγοντας από το κλασσικό κυκλικό σχήμα έδινε τη δυνατότητα στην εταιρεία δίσκων να πλασάρει τη δουλειά του καλλιτέχνη με ένα σχήμα στο δίσκο που ποικίλε ανάλογα με τη φαντασία και το αισθητικό σύμπαν του τελευταίου (αλλά και του υπεύθυνου γραφίστα…).

Η πατέντα ανήκει στον Γερμανό Mario Koss και γι αυτό ακόμα και η εταιρεία CGA (αγγλικής έδρασης) που βρήκα να αναγράφεται στο διαφημιστικό δίσκο ακτίνας που ανέσυρα στο Μοναστηράκι αποδίδει όχι μόνο στη γερμανική εταιρεία που έφτιαξε ο Koss, την Pikosso Records το copyright αλλά και στην επίσης γερμανική Cuba την κατασκευή (άρα αυτοί έκαναν -βλέπε παρακάτω περί του αορίστου- τη διανομή της ιδέας αποδίδοντας για κάθε κοπή τους sharings στον έχοντα την πατέντα, όπως γίνεται δηλαδή για κάθε cd που πωλείται όλα αυτά τα χρόνια με αποδέκτη των shares σε αυτή την περίπτωση την γνωστή Phillips).

Όπως διαβεβαίωνε ο ανά περίπτωση υπεύθυνος ο ήχος, η πιστότητα του δίσκου δεν περιοριζόταν αλλά το χρονικό όριο έφτανε στην καλύτερη των περιπτώσεων τα 51 λεπτά (σε αντίθεση με τα 74 λεπτά που μπορεί να χωρέσει το κλασσικό cd).

giraffe2

Η πρωτιά ΔΕΝ ανήκει στους Flaming Lips σε αυτό το ιδιότυπο φορμάτ όπως λέει ο αστικός/δισκογραφικός μύθος. Αν και μέσα στη μάλλον πιο παραγωγική περίοδο τους βγάζουν σε shaped cd το This Here Giraffe με 3 συνθέσεις τυπωμένες και στο εξώφυλλο γράφουν ότι πρόκειται για το «πρώτο ever shaped cd» η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική για τούτη την κυκλοφορία του 1996. Τους έχει προλάβει ένας συνήθης ύποπτος σε κάτι τέτοιες πρωτότυπες κινήσεις.

Το 1995 είχε ήδη κυκλοφορήσει σε shaped cd single το The Heart’s Filthy Lesson  – Club – Homage To David Bowie από το σχετικά και αδίκως υποτιμημένο Outside το 1995. με remixes του τραγουδιού από τους Trent Reznor και Robert Holmes.

bowie2

Μία επίσης κλασσική περίπτωση shaped cd είναι αυτή των Carcass προχώρησαν σε κοπή ολόκληρου cd σε τέτοια μορφή και όσο χάλια εξώφυλλο είχε το εξώφυλλο του Swansong τόσο εντυπωσιακό ήταν το ίδιο το περιεχόμενο cd που είχε τη μορφή ενός εγκεφάλου (βλέπε κορυφαία του άρθρου φωτό)

Η αλήθεια επίσης είναι ότι πολύ γρήγορα έγινε αντιληπτό ότι ενώ το υλικό δεν είχε καμία απώλεια σε επίπεδο οι γωνίες που επελέγησαν από πολλούς καλλιτέχνες στο artwork είχαν σαν αποτέλεσμα να σπάνε κάτω από το βάρος μιας άγαρμπης κίνησης κατά τη διάρκεια ενός party ή και μιας κλασσικής ακρόασης στο σπίτι. Οι δε δισκοθέτες πολλές φορές σε συνεντεύξεις τους το καντήλιαζαν διότι έπρεπε να αφιερώσουν διαφορετική λογική μέσα στην κλασσικοποιημένη κίνηση αλλαγής (κάτι σαν τους τυλιχτές στο σουβλάκι που άμα τους πεις ότι δεν θέλεις αλάτι τους βλέπεις και κάνουν μισού δευτερολέπτου στάση στην φορμαρισμένη κινησιολογία τους, ακριβώς επειδή αντίκειται στην τυποποιημένη σειρά που έχουν εφαρμόσει). Ως εκ τούτου η πατέντα γνώρισε μία άνθηση στο χώρο του μουσικού δίσκου ακτίνας αλλά πολύ γρήγορα, σε λιγότερο από 3 χρόνια, περιορίστηκε σε εφαρμογές που είχαν να κάνουν με νεόκοπες business cards που εμπεριείχαν τις πληροφορίες και βιογραφικό του φέροντα αυτές.

Στυλιανός Τζιρίτας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s