HMέRA # 178/ Library spotting με αφορμή μία πρόσφατη συνέντευξη του Ντίνου Χριστιανόπουλου

Ντίνος-Χριστιανόπουλος-2

Στο μόλις πριν από λίγο καιρό στην εταζέρα βιβλιοπωλείων τεύχος (#63) του περιοδικού Μετρονόμος που κυκλοφόρησε (για την ακρίβεια το αφιερωματικό τεύχος για τον Σταύρο Κουγιουμτζή) στο δεύτερο σκέλος της έκδοσης υπάρχει μία συνέντευξη του Ντίνου Χριστιανόπουλου στον Σώτο Αλεξίου*. Ο τελευταίος υποσημειώνει ότι αφορμή υπόσχεση που είχε λάβει από τον σαλονικιό ποιητή για την κατασκευή εκμαγείου του χεριού του…

Αντιπαρέρχομαι το μακάβριο του εγχειρήματος (έχω δει κάποια ανάλογα, το περασμένο καλοκαίρι μάλιστα και το εκμαγείο του δεξιού χεριού του Νίκου Καζαντζάκη και προσωπικά δεν καταλαβαίνω τι μπορεί να προσθέσει αυτό στη γνώση μας για τον οιονδήποτε άνθρωπο, χώρια που μου προξενεί αντιφατικά συναισθήματα αναλογιζόμενος ότι ο Χριστιανόπουλος δεν έχει παραλάβει πολλά βραβεία τα οποία του έχουν απονεμηθεί, πόσο μάλλον όταν πληροφορείσαι από την ίδια συνέντευξη ότι και σε μελλοντική προτομή του έχει συναινέσει ο ποιητής μέσω του Αλεξίου.

Πέραν λοιπόν της μάλλον επιδερμικής συνέντευξης (της οποίας μεγάλο μέρος έχει να κάνει με την κοινή αγάπη των συμμετεχόντων για τον Τσιτσάνη) το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο βγαίνει από την κύρια φωτογραφία του άρθρου (η δεύτερη είναι μία όπου βρίσκονται ο Χριστιανόπουλος και ο Αλεξίου σε παλαιότερο ενσταντανέ και που δεν μπορώ να καταλάβω το αιτιατό της ύπαρξης της) όπου ο Χριστιανόπουλος κάθεται (με μια κλασσική πυτζάμα τύπου κουστούμι, χαρακτηριστικό στυλ παλαιότερης γενιάς) μπροστά σε σημείο της βιβλιοθήκης του. Δεν είναι στο κλασσικό σημείο όπου κάθεται σε πολλές συνεντεύξεις του ο ποιητής, το γραφείο του δηλαδή, πάνω από το οποίο δεσπόζουν ο Καβάφης και ο Τσιτσάνης καδραρισμένοι ενώ πίσω του βλέπουμε μερικά χρηστικά βιβλία (λεξικά και βιβλία αναφοράς όπως τον τόμο Ρεμπέτικα Τραγούδια) και όπου διακρίνεται πάντα και το κλασσικό κασετόφωνο, μάρκας Aiwa (μοντέλο που αν δεν κάνω λάθος που από κάτω έχει και επιπρόσθετο θώρακα με λειτουργίες).

Με έπιασε μανία και κάθισα αφού σκάναρα τη φωτογραφία και την μεγέθυνα μιας και ήταν ένα άλλο στέλεχος της βιβλιοθήκης του ποιητή. Τι κάθεσαι και κάνεις διερωτάται κάποιος, δεν υπάρχει περίπτωση να βγάλεις ασφαλή και συνολικά συμπεράσματα αλλά στην περίπτωση του library spotting να μου επιτρέψετε να έχω κι εγώ το δικό μου κόλλημα.

Αυτή τη φορά λοιπόν πέσαμε στο εικαστικό σκέλος της βιβλιοθήκης του Χριστιανόπουλου. Το 4τομο Λεξικό Ελλήνων Kαλλιτεχνών, Ροντέν Θεόφιλος και Ελ Γκρέκο, ρετροσπεκτίβες σοβιετικών μουσείων, μία έκδοση περί τεχνικής των Φαγιούμ, το επίσης 4τομο (αν και στη φωτογραφία φαίνονται μόνο τρεις τόμοι) Οι Θησαυροί του Αγίου Όρους, το ενδιαφέρον αναντίρρητα βιβλίο του Αντώνη Κωτίδη  Μοντερνισμός και «Παράδοση» στην ελληνική τέχνη του μεσοπολέμου, το δίκαια υπερκλασσικό Ελληνικά Λαϊκά Μουσικά Όργανα του Φοίβου Ανωγειανάκη, ένα βιβλίο για τον θαυμάσιο Ούγγρο εικαστικό Adolf Fényes, ένα αδιευκρίνιστης έκδοσης βιβλίο για τον Paul Klee όπως και ένα αγνώστων εμφανών στοιχείων βιβλίο για τη Μονή Σταυρονικήτα.

Το ανέφερα και πιο πάνω. Το library spotting είναι μια προσωπική εμμονή μου όταν μιλάμε για βιβλιοθήκες προσωπικοτήτων και δεν εννοώ μόνο ανθρώπων λογίων αλλά ακόμα και διαφόρων κατευθύνσεων και εκφάνσεων στην κοινωνική ζωή. Τα συμπεράσματα είναι πάντα πολλά και τολμώ να πω ασφαλή.

*Εικαστικός, σκηνογράφος και συγγραφέας 2 βιβλίων αυτοβιογραφικής υφής για τον Βασίλη Τσιτσάνη.

**Το παραπάνω soundcloud είναι φυσικά από την ξεχωριστή σε όλα τα επίπεδα δουλειά της May Roosevelt σε ποιήματα του Ντίνου Χριστιανόπουλου που κυκλοφόρησε το 2013.

Στυλιανός Τζιρίτας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s