ΗΜέRA # 187 / (Αντι) Σταλινισμός, ΙΚΕΑ της σκλαβιάς και Ανατολικό Βερολίνο

stazi

Το Παιδί της Στάζι, το βιβλίο με το οποίο έκανε ντεμπούτο, ο Άγγλος συγγραφέας  David Young και που μόλις κυκλοφόρησε στη χώρα μας δεν είναι σε καμία περίπτωση κακό.  Καταρχήν έχει γίνει πολύ έξυπνη επιλογή χρόνου δράσης του μύθου. Βερολίνο στα μέσα της δεκαετίας του 70. Ανατολικό κυρίως και ολίγον από Δυτικό αλλά ολόκληρη η Γερμανία και μία μίνι ηθογραφία της παρελαύνει από τις σελίδες του Young. Παράλληλα η κατασκοπική, αστυνομική υφή έχει μερικά καλά ευρήματα (τρανταχτό παράδειγμα η ενσωμάτωση του πραγματικού και επί σειρά ετών συμφωνητικού της Ανατολικής Γερμανίας με την ΙΚΕΑ για κατασκευή επίπλων από τροφίμους αναμορφωτηρίων της πρώτης, κάτι που παραδέχθηκε μετά από την παρουσίαση πειστηρίων η ΙΚΕΑ του 2012 ζητώντας δημοσίως συγνώμη) και αυτό που στα σίγουρα ξεχωρίζει είναι η καλή έρευνα που έχει διεξάγει ο συγγραφέας για να αναπαραστήσει την εποχή στις σωστές της λεπτομέρειες.

Ο αντισταλινισμός και όχι τόσο ο αντικομουνισμός είναι διάχυτος παντού γεγονός μάλλον αυτονόητο όταν μιλάμε για Άγγλους συγγραφείς. Μην νομισθεί ως μομφή αυτό κατά του Young αλλά απλά ως υποσημείωση.

Παράλληλα, ενώ η πλοκή σε κρατάει σε καλό επίπεδο αγωνίας αυτό που σε καμία περίπτωση δεν σε αιχμαλωτίζει είναι το ίδιο το στυλ γραφής. Βαρεθήκαμε να βλέπουμε πανομοιότυπα best sellers που ναι μεν έχουν έξυπνη ανάπτυξη ώστε να σε κρατάνε σε εγρήγορση (τεχνική που ομοιάζει πάρα πολύ με τις αμερικάνικες τηλεοπτικές σειρές της τελευταίας 10ετίας περίπου) αλλά από εκεί και πέρα η γραφή είναι άχρωμη και πανομοιότυπη, βγαλμένη περισσότερο από σεμινάρια γραφής παρά από προσωπικό ψάξιμο του έκαστου συγγραφέα.

Συστήνεται ανεπιφύλακτα στους λάτρεις του πολιτικού θρίλερ αλλά και αστυνομικού, με την υποσημείωση ότι το πρώτο στοιχείο σχεδόν υπερβαίνει το δεύτερο, και οπωσδήποτε για χαλάρωση στην παραλία και ας είναι οι περιγραφόμενες θερμοκρασίες του πεδίου δράσης ενίοτε πολύ κάτω από το μηδέν.

Το Παιδί της Στάζι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος και αξίζει να σημειωθεί ότι έχει γίνει παγκόσμια επιτυχία στους καταλόγους πωλήσεων βιβλίων σε όλο τον κόσμο και έλαβε το βραβείο Dagger της Βρετανικής Ένωσης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας ως το καλύτερο ιστορικό μυθιστόρημα.

*Η φωτογραφία είναι από τη φετινή έκθεση στο Μουσείο της Στάζι στο Βερολίνο με τίτλο State Security in the SED Dictatorship.

Στυλιανός Τζιρίτας

Μια σκέψη σχετικά μέ το “ΗΜέRA # 187 / (Αντι) Σταλινισμός, ΙΚΕΑ της σκλαβιάς και Ανατολικό Βερολίνο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s