ΗΜέRA # 188 / Ο ήχος κάτω από το σπίτι των Behind You

behind

Η εταιρεία που πριν από λίγο καιρό μας έδωσε τη θαυμάσια ρετροσπεκτίβα της Οπτικής Μουσικής προχωράει σε μια καινούργια κυκλοφορία σε μορφή κασέτας και με το ντουέτο των Behind You να πρωταγωνιστεί σε αυτήν. Είναι μια ενδιαφέρουσα κυκλοφορία έστω και αν κάποια ελάχιστα κλισέ διαπερνούν τη δισκογραφική αυτή κατάθεση. Να σημειωθεί ότι το ντουέτο αποτελείται από τους Ορφέα Κάππα στο κλαρίνο και τον Λάμπρο Ζαφειρόπουλο στα ηλεκτρονικά ενώ η τιτλοφόρηση της κυκλοφορίας είναι Goodmorning Sessions. Και περί sessions όντως πρόκειται όπως όχι μόνο διευκρινίζουν οι πρωταγωνιστές της κυκλοφορίας στο σχετικό δελτίο τύπου αλλά και όπως διαπιστώνει ο ακροατής.

Σε δύο 13λεπτες περίπου εκτάσεις ήχου οι Behind You αναπτύσσουν τις ιδέες τους οι οποίες καταφέρνουν να κρατήσουν το ενδιαφέρον του ακροατή στις συνολικά 3 συνθέσεις που καταλαμβάνουν τις δύο πλευρές της κασέτας. Το κλαρινέτο του Ορφέα Κάππα έχει εμμονές –και δεν είναι μομφή αυτό- με το σι και το ντο ενώ οι επιρροές έρχονται κυρίως από την γηραιά ήπειρο. Μακρόσυρτα τραβήγματα χωρίς σκασίματα στο καλάμι και το επιστόμιο, παρά ανάμεσα στις φράσεις του ως επιλογή, λιτή έκφραση και όχι βερμπαλισμός, απουσία free jazz πατούρας και περισσότερο ευρωπαϊκή τήξη του οργάνου όπως αυτό τέθηκε σε λειτουργία από τους νεορομαντικούς στα μέσα της δεκαετίας του 70 για να βρει πλήρη άνθιση στα 90s. Ο Ζαφειρόπουλος, ειδικότερα στη δεύτερη κυρίως πλευρά και με τη βοήθεια της κονσόλας και του Σπύρου Χαρμάνη, υιοθετεί μερικές αναμενόμενες και με παραπομπές στα τέλη των 90s και αρχές των 00s λύσεις, εντούτοις καταφέρνει να κρατάει μια ενδιαφέρουσα ατμόσφαιρα η οποία πότε πρωταγωνιστεί αποφασιστικά και πότε αποσύρεται για να αφήσει χώρο στο κλαρινέτο να εκφραστεί. Και μπορεί το behind eksoκρεσέντο στα 3/4 της σύνθεσης που καταλαμβάνει τη δεύτερη πλευρά της κασέτας να είναι όμορφο και λυτρωτικό όμως το στακάρισμα και «κόλλημα» συχνοτήτων και pitch που ενσωματώνει είναι περισσότερο μια παλαιολιθική ντιτζιταλιά παρά μια δημιουργική πρόταση. Κάτι που επιβεβαιώνεται κατά μία έννοια και από το εξώφυλλο (βλέπε δεξιά), μια ασαφής φωτογραφική σύνθεση που παραπέμπει σε λογικές προ 15ετίας, σημάδι χρωστούμενων που πιθανώς έχει το ντουέτο με ζητήματα post electronic και post rock ελεγειών όπως αυτές αναπτύχθηκαν μετά το πέρας της κιθαριστικούς σκέλους του συγκεκριμένου ήχου σε συνάρτηση αυτού με τον αυτοσχεδιασμό όπως έγινε αντιληπτός από μέλη της κοινότητας αυτής.

Η πλέον εξέχουσα σύνθεση είναι η εναρκτήρια της οποίας απόσπασμα της μπορείτε να ακούσετε στον παραπάνω soundcloud σύνδεσμο. Σε μόλις 40 αντίτυπα και με πρόσφατη street date, τον Ιούνη του τρέχοντος έτους από το label Ήχοι κάτω από το Σπίτι, που παρεμπιπτόντως έχει ένα από τα καλύτερα ελληνικά artwork στο logo της, το Goodmorning Sessions είναι μία κυκλοφορία με σύνθεση οργάνων που δεν συναντάμε συχνά στην ντόπια δισκογραφική κίνηση κάτι που δημιουργεί αυτόματα ένα μεγάλο χωράφι για σπορά, ανθοφορία και θερισμό. Και έχω την εντύπωση ότι οι Behind You είναι καλοί σπορείς.

Στυλιανός Τζιρίτας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s