ΗΜέRA # 190 / Πως μία καρτ ποστάλ ηρωικής αναφοράς μπορεί να κρύβει μια ολόκληρη διαπλοκή σωβινισμού, διπλωματίας και πολιτικής συναλλαγής

thrace

Είναι το 1919 και η Θράκη είναι υπό την εποπτεία των Γάλλων ειδικότερα από τους Συμμάχους, οι οποίοι κάνουν τους διαιτητές μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Η συγκεκριμένη καρτ ποστάλ έχει την ημερομηνία 2 Νοεμβρίου 1919 και παρουσιάζει την πομπή κηδείας ενός Γάλλου στρατιώτη εν ώρα περιπολίας, διακρίνεται μάλιστα στο αυτοκίνητο ο Γάλλος στρατηγός Σαρπύ της Διασυμμαχικής Διοίκησης. Η ιστορία πίσω από την ηρωική βιτρίνα έχει τρομακτικό ενδιαφέρον.

Αντιγράφω από το βιβλίο του Ελευθέριου Σ. Τσινταράκη Ιστορικό Φιλοτελικό Λεύκωμα Θράκης 1850-1923«, εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης.

«…Όπως αφηγείται ο ανιψιός του Χαρίσιου Βαμβακά, Πέτρος Βαμβακάς, σε συμπλοκή Σενεγαλέζικων που προσπάθησαν να βιάσουν μία Τουρκάλα (σ.σ. στα όρια της πόλης της Κομοτηνής), φονεύθηκε ένας από τους γάλους στρατιώτες της Διασυμμαχικής Διοίκησης.

Για να μη δημιουργηθούν προβλήματα, διέδωσαν ότι ο στρατιώτης φονεύθηκε κατά τη διάρκεια περιπολίας. Στην κηδεία του κατατέθηκε στεφάνι εκ μέρους του Χ. Βαμβακά στο οποίο αναγραφόταν Στον πεσόντα εν τη εκτελέσει του καθήκοντος γάλλο στρατιώτη. Ο Έλλην αντιπρόσωπος.

Ο στρατιώτης ενταφιάστηκε στο ελληνικό νεκροταφείο και ο τάφος του διαμορφώθηκε με έξοδα της ελληνικής κοινότητας. Ο Σαρπύ κολακεύθηκε και έστειλε στον Χ. Βαμβακά ευχαριστήριο έγγραφο, απευθυνόμενο προς την Ελληνική Αρμοστεία Δυτική Θράκης. Με την πρωτοβουλία του αυτή ο Βαμβακάς πέτυχε την επίσημη de facto αναγνώριση του ως Αρμοστού της Ελλάδος καθώς και τη φιλία του στρατηγού Σαρπύ. Ο Στρατηγός Σαρπύ (C. Charpy ) ήταν ο Ύπατος Αρμοστής Διοικητής της Δυτικής Θράκης και αντιπρόσωπος του Αρχιστράτηγου των συμμαχικών στρατευμάτων της Ανατολής Φρ. Ντ’ Εσπεραί.»

fer

Το συγκεκριμένο βιβλίο, έκδοση του 2010, είναι ένα λεύκωμα πολυτελούς εκτύπωσης που φιλοξενεί πέρα του φιλοτελικών του στοιχείων και μία πλειάδα από γραμμάτων, υπηρεσιακών και εμπορικών μηνυμάτων σε άριστη μεγέθυνση και καρτ ποστάλ που δίνουν μια πλουσιότατη εικόνα γύρω από την αρχιτεκτονική αλλά και την καθημερινή ζωή (κοινωνική, εμπορική και πολιτιστική) της Θράκης στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα.

Στυλιανός Τζιρίτας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s