ΗΜέRA #193 / Περί της παράλληλης διάστασης του Jerry Lewis

Picture taken during the 60s of US comedian, direc

Η αξία του συγκεκριμένου κωμικού δεν μετράται μόνο στο μέγεθος που επηρέασε τους μετέπειτα αυτού ανθρώπους που αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τη λεκτική και σωματική φάρσα ως μέσο έκφρασης στον αμερικανικό και όχι μόνο κινηματογράφο. Δεν έχει μόνο σημασία ότι ο Jim Carrey και ο Κώστας Βουτσάς αντελήφθησαν μέσου του συγκεκριμένου ηθοποιού ότι κωμικός χωρίς τσαλάκωμα παραμένει μεταφορέας  ανεκδότων. Αυτό που επίσης είναι άξιο υποσημείωσης είναι ότι ο Lewis κατάφερε να δώσει και μια λυτρωτική διάσταση στον νέρτντουλα, στον νευρωτικό και στον ανασφαλή άντρα που καταλάβαινε ότι δεν είχε τα προσόντα του Dean Martin ή του Rock Hudson για να ανταγωνιστεί τους υπόλοιπους στο επίπεδο της ερωτικής μάχης.

jerry 2

Την ίδια στιγμή κατέδειξε ότι σε ένα τοπίο όπου όχι μόνο στο σκέλος των ώριμων αντρών αλλά και στο νεόκοπο στη δεκαετία του 50 και αργότερα του 60 κέρας που αφορούσε την εφηβεία, ακόμα και ο ελάχιστα cool, ακόμα και ο καθόλου γοητευτικός, ακόμα και ο σπασίκλας έχει δικαίωμα στο να πρωταγωνιστεί στην καθημερινότητα.

Και αν μη τι άλλο απέδειξε ότι ναι μεν ως κωμικός ανεδείχθη αλλά όταν χρειάστηκε να παίξει δραματικό ρόλο σκούπισε άνετα πολλούς δραματικούς της γενιάς του. Μια επανεπίσκεψη στo Arizona Dream και στο ρόλο του ως Leo Sweetie αρκεί για να πείσει για τον παραπάνω ισχυρισμό.

Ο Jerry Lewis είχε γεννηθεί στις 16 Μαρτίου του 1926 στην Νέα Υόρκη και έφυγε εχθές, στις 20 Αυγούστου του 2017.

*(Δώστε μια ευκαιρία στο παραπάνω ηχητικό απόσπασμα όπου οι Martin και Lewis ξεκινούν να φτιάξουν στο στούντιο ένα διαφημιστικό για την ταινία τους The Caddy και τα γαμοσταυρίδια πέφτουν σωρηδόν μεταξύ τους)

Στυλιανός Τζιρίτας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s