ΗΜέRA # 200 / Ο Stevie Wonder πέρα από τη θεώρηση του ως μηχανή παραγωγής επιτυχιών

steviewonder.jpg

Ο Wonder είναι κατά τη γνώμη μου χωρίς καμία αμφιβολία ένας μουσικός ανεξάντλητης δυνατότητας σε επίπεδο ανακάλυψης από πλευράς του ακροατή. Πέρα από τα πρώτα γκρουβάτα συρσίματα πάνω στην παρακαταθήκη του Ray Charles στη δεκαετία του 60 και τα αριστουργήματα της δεκαετίας του 70 υπήρξε απολαυστικός ακόμα και ανάμεσα σε σκελίδες της καθολικής αναγνώρισης του όπως το Woman in Red (Tamla/1984) και hit singles όπως το (ακόμα αντιπαθητικό στα αυτιά μου) I just called to say I love you. Δίσκοι όπως το In Square Circle (Tamla/1985) που στην εποχή τους ακούστηκαν ως τρομακτικά απλοϊκοί από το rock/rock n roll ακροατήριο, όσο περνούν τα χρόνια αναδεικνύουν όχι μόνο αρώματα υψηλής συνθετικής ευφυΐας σε τραγούδια όπως το Never in your Sun (που όπως αντιληφθήκαμε αργότερα η ρυθμολογία του είχε γεννήσει το EBM πριν καν αυτό σκεφτεί ότι υπάρχει λόγος ύπαρξης του) και Land of La La (όπως φυσικά και το super hit Part Time Lover).

Από την άλλη συνθέσεις σύλληψης αιχμής και χαρακτηριστικά ενός καλλιτέχνη που αφουγκράζεται το γίγνεσθαι (μουσικό και κοινωνικό- κάτι που έχει αποδείξει ο Wonder πολλάκις) όπως για παράδειγμα το soundtrack για το Jungle Fever (1991/Motown) του Spike Lee, δεν έχουν λάβει εκτός Ηνωμένων Πολιτειών την αναγνώριση που τους αξίζει.

Σαφώς και σε δίσκους αναφοράς όπως The Secret Life of Plants (Tamla/1979) και Songs in the Key of Life (Tamla/1976) αξίζει εδική αναφορά λεπτό προς λεπτό της εξαιρετικά σοφιστικέ soul (?) που παρήγαγε μαζί με την εκπληκτική δουλειά που έκανε στο χειρισμό και την παραγωγή των ηλεκτρονικών κλαβιέ αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι θέμα του παρόντος άρθρου. Απλά μία υποσημείωση ως προς το χωρίς όριο στο χρόνο παραγωγικό εγκεφαλικό σύμπαν του κυρίου Wonder που όσο περνάνε τα χρόνια και αθόρυβα ανακαλύπτεται συνεχώς από νεώτερους ακροατές που βρίσκουν στις ηχογραφήσεις του μία από τις πιο ιδιότυπες συνδέσεις της soul, του ambient, του funk και της electronica.

Στυλιανός Τζιρίτας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s