ΗΜέRA # 201 / Ο τρίτος Homo Faber

max1

Η ανάγνωση του Homo Faber, στην κλασσική πια μετάφραση της Σώτης Τριανταφύλλου που έκανε πια την έκτη έκδοση της στον Καστανιώτη (η πρώτη ήταν το 2000) παραμένει μια απολαυστική εμπειρία και άκρως παιδαγωγική για όσους γράφουν (πέρα από την αυτονόητη απόλαυση που αφορά την αίσθηση του αναγνώστη). Και αυτό διότι το βιβλίο του Μαξ Φρις (1911-1991) αντί να καταστρατηγήσει μεθόδους γραφής έθεσε με ένα ξεκάθαρο τρόπο την εξέλιξη της γραφής όχι την κατάργηση της σε μία εποχή (λίγο μετά τον WW2) όπου μοχλεύτηκε η ελλειπτικότητα ως (λογική) θεραπεία στον κουρασμένο γραπτό λόγο. Ο Φρις σαρκάζει τον ίδιο του τον εαυτό ως αφηγητή, κάτι που εκ τη συμβάσεως όχι μόνο ακούγεται αλλά είναι τεχνικά δύσκολο, καταφέρνοντας παράλληλα να περάσει με μινιμαλιστικό τρόπο αλλά και αρκούντως χυμώδη σε επίπεδο λέξεων την αρχιτεκτονική όχι μόνο της (αναγκαστικά) νέας γλώσσας μετά την εκατόμβη του πολέμου (εξάλλου οι ήρωες του έχουν περάσει στη μνήμη τους μέσα από αυτόν) αλλά και του νέου τοπίου συνειδητότητας που οφείλει να έχει ο άνθρωπος, πέρα από τους ανεδαφικούς ρομαντισμούς, κατάλοιπα των οποίων ανιχνεύονται σε όλο το μήκος και πλάτος του πρώτου μισού του 20 αιώνα.

Αποφεύγοντας τις κορυφώσεις με αποφασιστικότητα ο Φρις παρουσιάζει ένα έργο το οποίο την ίδια στιγμή είναι γεμάτο ένταση, όχι μόνο εσωτερική (όπως σε βιβλία που ο αναγνώστης αφουγκράζεται το ψυχισμό του συγγραφέα) αλλά κυρίως εξωτερική, με ανθρώπους να πάλλονται από αμφιβολία όσο και δίψα για το επερχόμενο, όποιο και αν είναι αυτό.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις θα μπορούσαν φυσικά να στέκονται ως συμπεράσματα στην 3η ανάγνωση ενός βιβλίου, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή με/σε μένα προσωπικά, αλλά το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η ανυπομονησία για την επόμενη σελίδα παραμένει αμείωτη. Στην ουσία πρόκειται για την αδημονία αποκωδικοποίησης της τεχνικής του λόγου σε ένα από τα κορυφαία βιβλία του ευρωπαϊκού πνεύματος στον περασμένο αιώνα.

Στυλιανός Τζιρίτας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s