ΗΜέRA # 215 / Αποχαιρετισμός στους εραστές

marguerit-duras

Τα Γράμματα Χωρισμών, ένα σχέδιο για βιβλίο που συνέλαβε η Έφη Φρυδά στις αρχές των 00s αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο ιδιαίτερα στο χώρο της δημοσιευμένης αλληλογραφίας αλλά και γενικότερα της ελληνικής βιβλιογραφίας. Με μεράκι ολοφάνερο η επιμελήτρια του τόμου (Εκδόσεις Μελάνι / 2003) έχει συλλέξει γράμματα γυναικών που η κάθε μια τους έχει μια ειδική, γνωστότερη ή λιγότερη γνωστή, θέση στην ιστορία του γυναικείου φύλου όπως αυτό διαδραμάτισε ρόλο στα τεκταινόμενα εξουσίας, τέχνης και κοινωνίας τα τελευταία 500 χρόνια, και οι οποίες κυρίες λοιπόν είναι οι αποστολείς γραμμάτων (60 το σύνολο) που εμπεριέχουν τον τίτλο του βιβλίου ως βασικό κορμός σκέψης.

Τρανταχτές περιπτώσεις όπως η Αναΐς Νιν, η (εικονιζόμενη) Ντυράς,  η Γουλφ, η Πλάθ αλλά και παλαιότερες φιγούρες όπως η Σανδή και Άν Μπολέυν έχουν τη θέση τους (όπως και ένα σύντομο βιογραφικό που εστιάζει ειδικά στα της περίστασης που αφορούν το γράμμα) και χωρίζονται σε δέκα μεγάλες κατηγορίες. Έξω από τα Δόντια / Με Στωικότητα και ΨυχραιμίαΧωρίς Αυταπάτες / Ας Μείνουμε Φίλοι / Ο Τρίτος Άνθρωπος, Διαζύγιο / Η Απόρριψη / Άρνηση σε Πρόταση Γάμου / Το Γράμμα που δεν Στάλθηκε Ποτέ / Γράμμα Αποχαιρετισμού.

Υποδειγματικής δουλειάς έκδοση, τρομακτικού ενδιαφέροντος και μερικές από τις ηρωίδες να έχουν εντελώς διαφορετική προσέγγιση από αυτή που γνωρίζουμε μέχρι τώρα (βάσει ταμπελών). Και προπάντων χιούμορ όσο και στυγνός ρεαλισμός αναφορικά με τις σχέσεις των ανθρώπων.

Στυλιανός Τζιρίτας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s