ΗΜέRA # 216 / Η αδέσποτη Lulu

Lou-Reed-and-Metallica

Το Lulu στέκει ακόμα και σήμερα, 8 χρόνια μετά την έκδοση του, μία παραδοξότητα στο χώρο της δισκογραφίας και χωρίς καμία αμφιβολία ως ένας από τους πλέον αμφιλεγόμενους και συζητημένους δίσκους της τελευταίας 10ετίας. Χωρίς ίχνος γεφύρωσης από τους αλαφροΐσκιωτους indάδες που θεωρούν ότι η Μπανάνα ΔΕΝ έχει στοιχεία rock n roll αλλά είναι avant garde και από τους μεταλλοκέφαλους που θεωρούν ότι δίσκος σοφιστικέ λογίζεται κάτι σαν το Operation Mindcrime. Αυτό που σίγουρα ανέδειξε η συνεργασία του Lou Reed με τους Metallica είναι ότι ακόμα και σε εποχές ακραιφνούς εμπορίου σε κάθε βαθμό και βαθμίδα της τέχνης υπάρχουν αμόλυντοι εγκέφαλοι που έσω και αν οι ίδιοι έχουν περάσει πολλές φορές τον Ρουβίκωνα της εμπορικότητας (αμφότεροι οι εταίροι στο Lulu) εντούτοις διατηρούν μία ανέγγιχτη πλευρά του καλλιτέχνη μέσα τους που διαμένει στη Βαλχάλα του πνεύματος και όχι στον Άδη της συνήθειας.

Οι άρσεις και το spoken word δεν μπορούσαν ποτέ να γίνουν δεκτές από τους μεταλλοκέφαλους (που έτσι κι αλλιώς πάντα περιμένουν τους Metallica στη γωνία ασχέτως να είναι πρόθυμοι να πιουν ακόμα και τα ούρα της τετράδας με το κάθε ριφ μοναδικής υπογραφής τους) και το σκληρό ακόρντο και οι τα δεύτερα φωνητικά ενός ράθυμου V8 (πως αλλιώς να περιγράψεις τα δεύτερα φωνητικά του Hetfield) δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τους εγκεφάλους όσους έχουν τοποθετήσει τους Metallica στο χώρο των μεταλλικών απότοκων (ακριβώς επειδή δεν άκουσαν ποτε τους στίχους τους).

Το Lulu στέκει ως παραδοξότητα και αμόλυντη καλλιτεχνική κατάθεση ακριβώς λόγω του άβολου συναισθήματος που φέρει στην ακρόαση. Ξυλοκόπημα στα όργανα και βαλπούργιες φιγούρες στις αφηγήσεις είναι κάτι που πολύ σπάνια συναντάται, ακριβώς επειδή ελάχιστοι έχουν το τσαγανό να περάσουν τα χαρακώματα ασφάλειας και να μπουν στην ζώνη πυρός που ξέρουν ότι θα δεχθούν από τους ταμπουρωμένους αντιπάλους πυρά.

Στυλιανός Τζιρίτας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s