ΗΜέRA # 221 / Νεκροκεφαλές, κιθάρες και τηλεπαθητική διάθεση

the-noise-figures

Αισθητή η διαφορά για τους Noise Figures στον καινούργιο τους δίσκο. Το μονοδιάστατο που εκ της συμβάσεως υπάρχει όταν μιλάμε για ντουέτο κιθάρας-τυμπάνων σε επίπεδο οργάνων (βάλτε και τη φωνή όμως στους NF υπάρχει συνειδητή επιλογή να λειτουργεί στη διάσταση εκφοράς και ερμηνείας λόγου και όχι ως τρίτο όργανο το λαρύγγι) διευρύνθηκε ηχητικό δημιουργώντας νέο σύμπαν στο Telepath που μόλις κυκλοφόρησε από την Inner Ear.

Και ενώ στο παρελθόν η δυναμική της μπάντας περιοριζόταν στο στοιχείο του ξεσπάσματος είτε με τα τύμπανα να οδηγούν είτε σε άλλες περιστάσεις την κιθάρα να οδηγεί σε (σύντομα μεν αλλά φτιαγμένα ειδικά για να ανεβάζουν την ένταση) μανιασμένες αναλύσεις της πεντατονικής, στο Telepath οι αναγομώσεις μέσα στη σύνθεση γίνονται χωρίς να υπάρχει κορεσμός από τη χρήση των δύο παραπάνω τεχνικών.

Ο Αλέξης Μπόλπασης που ανέλαβε (μαζί με τη μπάντα) την παραγωγή αλλά και τη μίξη (εκεί κάθισε μόνος του στην κονσόλα) έδωσε εύρος ήχου και χώρου. Σε πολλά σημεία η κιθάρα θυμίζει τον ήχο τον Ron Asheton αλλά με περισσότερες χαμηλές ενώ οι ενορχηστρώσεις που ξεκάθαρα έρχονται από τη μεριά της παραγωγής δίνουν πολλά κομβικά στίγματα όπου γαντζώνεται το αυτί (άρα και το ενδιαφέρον) του ακροατή.

Στο επίπεδο των στίχων οι NF έφυγαν από αυτό που με περίσσια κεντρομόλο διάθεση έθεσαν σε παλαιότερες συνθέσεις τους. Υπήρχε μια εκνευριστική αυτοαναφορικότητα η οποία αναλύθηκε με σχετικά αφελείς όσο και επιφανειακής δράσης εικόνες ειδικότερα στον πρώτο δίσκο της μπάντας. Στον καινούργιο δίσκο τα πράγματα έχουν αλλάξει, έχουμε να κάνουμε σίγουρα με πιο ενδελεχή προσπάθεια για σμίλευμα ιδιαιτερότητας και όχι απλά συμβολιστικών του rock n roll εικόνων. Κορυφαία στιγμή το ρεφραίν του Out of Touch όπου όντως μεταδίδεται η δροσιά αλλά και η ζέση του έρωτα.

Στα συν το συνολικό artwork της κυκλοφορίας με τις νεκροκεφαλές και το μυστικιστικό τους μήνυμα να διαπνέει το Telepath.

Στυλιανός Τζιρίτας    

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s