ΗΜέRA # 225 / Μιλώντας για τον Σιοράν με τη βοήθεια του E. M. Cioran

CIORAN

Είναι δύσκολο να μιλήσει για τον Εμίλ Σιοράν (1911-1995) χωρίς να χρησιμοποιήσει σιορανισμούς. Όχι αποφθεγματικούς και συμπερασματικούς αυτού λόγους αλλά ταμπέλες όσο και δάφνες αποτίμησης του έργου του. Το σίγουρο είναι ότι ο Σιοράν κατάφερε όχι μόνο να χαράξει μια ολότελα δική του* πορεία στα ευρωπαϊκά γράμματα μέσα στον 20ο αιώνα αλλά και να διάγει βίο ο οποίος ήταν απόλυτα σύμφωνος με τους αφορισμούς που περιέκλειε στο έργο του. Μακριά από λάμψεις δημοσιότητας, με σπαρτιατική καθημερινότητα, βιώνοντας συνεχή πάλη με τις εμμονές του όσο και προκρίνοντας άρνηση εύκολης ανάγνωσης της σκέψης του.

Ο Σιοράν είναι τόσο το απότοκο όσο και η αιτία σοβαρού ποσοστού του σκεπτικισμού ως φόρμα σκέψης όπως αυτός αναπτύχθηκε στα μετά τον Δεύτερο παγκόσμιο Πόλεμο, με μια αδυσώπητη γλώσσα που όχι μόνο δεν μετριάζει τη βαναυσότητα του αίσθησης του θνητού που ανέπτυξε ο δυτικός πολίτης μετά την εκατόμβη του πολέμου (όπως πλήθος γάλλων φιλοσόφων) αλλά αντιθέτως κεντρίζει το ενδιαφέρον για το όμοιο λεπίδας σαρκασμό αλλά και επίπονο του ρεαλισμού της.

Μπορεί το περίφημο Εγκόλπιο ανασκολοπισμού και το Εξομολογήσεις και αναθεματισμοί (αμφότερα του 1987 και από τον Εξάντα) του Σιοράν να αποτελούν μία καλή εισαγωγή στο έργο του αλλά το βιβλίο Ο Σιοράν μιλάει για τον Σιοράν (2005) των εκδόσεων Printa αποτελεί ένα αποκαλυπτικό εγχειρίδιο για την κατανόηση της ρίζας αλλά και της άνθησης του πνεύματος του ρουμάνου διανοητή. Σε μετάφραση του αείμνηστου Κωστή Παπαγιώργη η έκδοση περιλαμβάνει συζήτηση με την μελετήτρια του έργου του Sylvie Jaudeau, ανάλυση των έργων του, ένα απίστευτα ενδιαφέρον αυτοβιογραφικό σημείωμα και μια σειρά χαρακτηριστικών αποφθεγματικών φράσεων και παραγράφων ενώ παράλληλα περιέχει και μερικές πολύ καλές φωτογραφίες.

*ακόμα και οι εμφανέστατες αλά Σοπενχάουερ παρυφές του έχουν μια αναμφίβολη διύλιση

**Η φωτογραφία του άρθρου είναι της Marion Kalter.

Στυλιανός Τζιρίτας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s