ΗΜέRA # 226 / O Πόλεμος δεν έχει Πρόσωπο Γυναίκας

WWII Russia Women Guerillas

Βαθύτατη η οδύνη ενός πολέμου. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ειδικότερα για τα εκατομμύρια των θυμάτων που είχε η Σοβιετική Ένωση είτε από την πλευρά του άμαχου πληθυσμού είτε από τον τακτικό στρατό. Αυτό που δεν έχει γίνει αντιληπτό είναι ότι στο συνειδητό μας αν σκαλίσουμε θα δούμε ότι υπάρχει η εικόνα του ηρωισμού φτιαγμένη αποκλειστικά από αρρενωπότητα και με το σύμβολο του άνδρα να έχει τις απονεμημένες δάφνες.

Η Σβετλάνα (Αλεξάνδροβνα) Αλεξίεβιτς, η οποία τιμήθηκε το 2015 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, πήγε πέρα από αυτό το σεχταριστικό πρότυπο και ακούγοντας αρχικά τις δεκάδες διηγήσεις γυναικών σε περιβάλλοντα που έτυχε μέσω της ίδιας της δουλείας της και αργότερα συνειδητά στο επίπεδο μελέτης και καταγραφής των φωνών τους, έφερε στην επιφάνεια δεκάδες ή μάλλον για την ακρίβεια εκατοντάδες μαρτυρίες γυναικών οι οποίες δεν ήταν απλά στα μετόπισθεν και έπλεκαν την περίφημη (στην ελλαδική της έκδοση) «κάλτσα του στρατιώτη» ή δεν στελέχωναν μόνο νοσοκομεία αλλά είχαν θέσεις σε αδιανόητες για τον μη γνωρίζοντα πλατφόρμες. Τηλεπικοινωνίες, αντιαεροπορικά, πυροβολικό, λόχους ανιχνευτών, επίλεκτες ομάδες ελεύθερων σκοπευτών, σε βομβαρδιστικά και καταδιωκτικά στο πιλοτήριο και σε δεκάδες άλλες κομβικά σημεία

.russian 1

Οι μαρτυρίες όπως τις κατέγραψε με το κασετόφωνο της η Αλεξίεβιτς είναι χωρίς καμία διάθεση υπερβολής συγκλονιστικές και δίνουν μια νέα διάσταση για τις μάχες στο ρωσικό μέτωπο ενώ την ίδια στιγμή βρίθουν πληροφοριών για το κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλοντα χώρο της εποχής.

Το βιβλίο της  Σβετλάνα  Αλεξίεβιτς Ο Πόλεμος δεν έχει Πρόσωπο Γυναίκας κυκλοφόρησε τον Δεκέμβρη του 2017 και στα ελληνικά σε μετάφραση της Ελένης Μπακοπούλου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Στυλιανός Τζιρίτας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s