ΗΜέRA # 227 / Κείμενα μέσα από τους τοίχους

sotiriou

Πολλές φορές μετά το θάνατο συγγραφέων βλέπουμε με τη συγκατάθεση των πνευματικών τους κληρονόμων να βγαίνουν σε έκδοση ανέκδοτα κείμενα τους ή ακόμα και αλληλογραφία τους. Επίσης πολλάκις έχει συζητηθεί το ηθικό αυτής της λογικής αλλά είναι επίσης σίγουρο ότι οι συγγραφείς έχουν απόλυτη επίγνωση του τι μπορεί να συμβεί, για αυτό και όταν δεν θέλουν κάτι να υπάρχει ως παρακαταθήκη είτε το σκίζουν είτε το καίνε είτε (πια) το κάνουν delete.

Στην περίπτωση της Διδώς Σωτηρίου (1909-2004) λοιπόν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι τα ανέκδοτα κείμενα που συγκεντρώθηκαν και θα κυκλοφορήσουν σε τόμο από τις εκδόσεις Κέδρος το 2019 βρέθηκαν σε κιβώτια και  πατάρια, ή ακόμα και μέσα σε τοίχους, στους τόπους διαμονής της συγγραφέως (στην οδό Κοδριγκτώνος στην Κυψέλη, στην οδό Υφασίου στα Άνω Ιλίσια και στα Βασιλικά Ιστιαίας).

Όπως διαβάζω στο σχετικό δελτίο τύπου που εκδόθηκε «…μια πρώτη επιλογή των κειμένων ξεκίνησε ο ανιψιός και δικαιούχος του έργου της συγγραφέως, Νίκος Μπελογιάννης» ενώ η Έρη Σταυροπούλου έχει αναλάβει τη συνολικής επιμέλεια του υλικού που προαναφέρθηκε.

Ομολογώ ότι ιντριγκάρει απόλυτα η πορεία όπως και οι φωλιές των κειμένων προτού  ανακαλυφθούν. Θα τολμήσω να πω ότι τέτοια συναρπαστικά μυστήρια φτιάχνουν τους μύθους στη λογοτεχνία (πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μία πολυγραφότατη και γεμάτο πάθος και ενέργεια φιγούρα όπως η Σωτηρίου), όπως ακριβώς και οι διάφορες μαγνητοταινίες που εμφανίζονται από ξεχασμένα vaults του Elvis και των Beatles.

Στυλιανός Τζιρίτας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s