ΗΜέRA # 230 / Ένα βιβλίο για τον Keith Rowe (και φυσικά και για τους AMM)

keith rowe

Ο Brian Olewnick είναι κριτικός μουσικής και εικαστικός καλλιτέχνης. Πρόκειται περί παλιός καραβάνας στο χώρο του αυτοσχεδιασμού (είχε σημαίνοντα ρόλο στο να κυλήσει το πρόγραμμα του avant garde χώρου Environ από το 1976 έως το 1980 στη Νέα Υόρκη) ενώ καταπιάστηκε εξαρχής με κριτικές και άρθρα που αφορούσαν την jazz, τη σύγχρονη κλασική μουσική και διάφορες μορφές αυτοσχεδιασμού. Έχει γράψει για το All Music Guide, το Wire αλλά και το νεοϋρκέζικο Time-Out, ενώ τέλος διατηρεί το blog με τίτλο Just Outside όπου έχει δημοσιεύσει πάνω από 2000 κριτικές από το 2006 πάνω στη σύγχρονη μουσική.

Με περγαμηνές όπως οι παραπάνω μάλλον κρίνεται από τους πλέον αρμόδιος να υπογράψει μία βιογραφία του Keith Rowe, του Βρετανού κιθαρίστα που συγκαταλέγεται σε αυτούς που ανάδευσαν από νωρίς το τι σημαίνει κιθαρίστας και μουσικός σε όρους σύγχρονης δημιουργίας.

Ο Rowe (γεννημένος το 1940 στο Πλήμουθ της Αγγλίας) είναι ιδρυτικό μέλος των AMM το 1965, του enseble που αποφάσισε να συνδυάσει πτυχές της πρωτοποριακής jazz και της σύγχρονης μουσικής μετά τον Cage. Οι AMM θεωρούνται (και είναι) ένα από τα σημαντικότερα και πλέον επαναστατικά μουσικά σύνολα των τελευταίων 50 ετών. Αναθεώρησαν δραστικά το τι ήταν δυνατό στη μουσική και απομάκρυναν στοιχεία που έκριναν ότι ήδη από εκείνη την περίοδο καταδυνάστευαν την σύνθεση, όπως για παράδειγμα τα solos. Οι πρώιμοι Pink Floyd, οι Yoko Ono Band, οι Sonic Youth αλλά και ο David Sylvian είναι μερικά από τα ονόματα όπου ακόμα και με την πρώτη ανάγνωση του ήχου τους μπορεί να διαπιστώσει κάποιος την επιρροή τους.

Ο ίδιος ο Rowe έθεσε ζητήματα (αλλά και λύσεις) και οι εννοιολογικές και τεχνικές του πρόοδοι του έχουν υιοθετηθεί από δεκάδες μουσικούς του αυτοσχεδιασμού (και όχι μόνο) ενώ ό ίδιος έχει συμμετάσχει σε παραπάνω από 200 ηχογραφήσεις. Ο Rowe πέραν των κλασσικών οδών κατάθεσης δίσκων συνεχίζει να εξερευνεί τοπία εικαστικής εμβολής είτε με δρώμενα είτε σε συνεργασία με σκηνοθέτες video art όπως και χορευτές ενώ έχει κάνει ακόμα και συνεργασία με πρωτοποριακούς γραφίστες.

Το βιβλίο Keith Rowe: The Room Extended με την υπογραφή του Brian Olewnick θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο από τις εκδόσεις powerHouse Books, θα είναι κάτι παραπάνω από 500 σελίδες ενώ θα συνοδεύεται από πολλές φωτογραφίες*, σεβαστό ποσοστό μάλιστα εξ αυτών είναι από το προσωπικό αρχείο του Rowe.

*οι φωτογραφίες στο άρθρο είναι από το προς έκδοση βιβλίο.

Στυλιανός Τζιρίτας  

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s