ΗΜέRA # 236 / Η επιστροφή του Επιπεδοκέφαλου

Ry_Cooder_Flathead

Δεν χρειάζεται οι δίσκοι να είναι καταπληκτικοί για να ξαναμπούν μετά από χρόνια στο πλατό ή στην σιντιέρα σου. Τον έβλεπα πολύ καιρό τον Επιπεδοκέφαλο του Ry Cooder, τουτέστιν το I, Flathead (Nonesuch,/2008) που είχε έρθει 3 χρόνια μετά το πετυχημένο εμπορικά και καλλιτεχνικά Ι Ravine (επίσης στην Nonesuch) και που με είχε αιχμαλωτίσει ήταν το εξώφυλλο (έρημος Νεβάδα με ένα από εκείνα τα αμάξια που τρέχουν εκεί αποκλειστικά για να σπάσουν ρεκόρ ταχύτητας και τον οδηγό αυτού να στέκεται). Αναφορά στην κινητήρα F Flatehead αλλά και συνέχεια και τέλος στην τριλογία της Καλιφόρνια όπως την ονόμασε και η οποία είχε ξεκινήσει με τον προαναφερθέντα δίσκο του 2005 και με ενδιάμεσο σταθμό το My Name Is Buddy του 2007.

Η deluxe έκδοση είχε μέσα ένα υπερπολυτελές βιβλίο αλλά προσωπικά έχω την ταπεινή έκδοση του χαρτόδετου cd και ειλικρινά τη δουλειά του την κάνει ο δίσκος. Δηλαδή μουσική. Άλλες φορές αποτίμηση φόρου σε ήρωες (βλέπε το άσμα Johnny Cash) άλλοτε σε προσωπικούς φίλους (βλέπε Warren Zevon) άλλοτε συνέχιση στη μυθολογία του μουρλιάρη Kash Buk και της μπάντας του, τους Klowns (χαρακτήρας που έπλασε ο ίδιος ο Ry Cooder). Δεν πρόκειται περί κάποιου αριστουργήματος ξαναγράφω, είναι ένας δίσκος που κυλάει και προσφέρει με τη βοήθεια της μαεστρίας του Cooder στη σύνθεση και την ενορχήστρωση (αλλά και τον καλών παικτών που όπως πάντα έχει, μάλιστα παίζει και υιός του, ο Joachim Cooder στα τύμπανα) μικρούς κυματισμούς αγαλλίασης για όσους αρέσκονται στο αμερικάνικο όνειρο και είτε κατοικούν εντός των συνόρων των ΗΠΑ είτε εκτός αυτών.

Δεν χρειάζεται να είναι αριστούργημα ένας δίσκος για να τον επισκεφθείς εκ νέου, αρκεί να κυλίσει σωστά. Στην κοινωνία του πρωταθλητισμού και της ταχύτατης πληροφόρησης οι συλλέκτες ήχου και λόγου οφείλουν στα παλαιότερα αποκτήματα τους και νεώτερες αναγνώσεις. Ο Ry Cooder είναι μελετητής και σκαπανέας της παράδοσης, οφείλουμε σε αυτόν και αρκετούς άλλους το χρόνο τους μέσα στο δικό μας χρόνο.

Στυλιανός Τζιρίτας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s