ΗΜέRA #242/ Ένα σημαντικό αφιέρωμα στον Demetrio Stratos

Demetrio Stratos_3_ ©Silvia Lelli & Roberto Masotti

Για τις 7, 8 και 9 Ιουνίου η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής έχει προγραμματίσει ένα σημαντικό αφιέρωμα σε ένα  άνθρωπο του οπίου τα ελληνικά ίχνη αλλά και τη διαφυλετική παλέτα του τον οδήγησαν στην κορυφή της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας στη δεκαετία του 70 ενώ παράλληλα αν και σύντομη η πορεία του η παρακαταθήκη του δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί σημαντική. Ο λόγος για τον Demetrio Stratos (1945-1979) που θαυμάσαμε όχι μόνο σε επίπεδο φωνητικών δυνατοτήτων και εκφραστικότητας αλλά και ως κύριο μοχλό πίσω από τους θεόπνευστα χαοτικούς Area στη γειτονική Ιταλία.

Αναγκαστικά θα βάλω και μία προσωπική διάσταση στο ζήτημα, μεταφέροντας επί ηλεκτρονικού χαρτιού την εντύπωση που είχε δημιουργήσει το Τζακ & Τζαζ τη δεκαετία του 90 όταν ουσιαστικά έμαθε σε πολύ μεγάλο μέρος του κοινού των Area με ένα εκτενές αφιέρωμα στον Stratos, συνοδεύοντας με ανάλογου περιεχομένου δίσκο ακτίνας την έκδοση του σχετικού τεύχους. Καθολικό σοκ για πολλούς από όλους εμάς που παρακολουθούσαμε τότε τη σκηνή του πειραματισμού και αυτοσχεδιασμού.

Ο Stratos λοιπόν τιμάται σε αυτό το τριήμερο με ένα πολυποίκιλο σχεδιασμό δράσεων, αφιερωμάτων, διαλέξεων, προβολών και συναυλιών ανάμεσα στις οποίες προσωπικά ανθολογώ τη συναυλία των Metrodora Ensemble την Πέμπτη 7 Ιουνίου όπου μεταξύ άλλων συμμετέχουν μερικοί δαιμόνιοι δημιουργοί όπως ο Μάριος Δαπέργολας (βιόλα), οDemetrio Stratos_1_ ©Silvia Lelli & Roberto Masotti Κώστας Αναστασόπουλος (ηλεκτρικό βιολί), ο Αλέξανδρος Δρυμωνίτης (ηλεκτρονικά) και ο Voltnoi Brege (βίντεο/προβολές) και οι οποίοι ανασυνθέτουν σε νέες βάσεις τον προσωπικό δίσκο του Stratos Metrodora (1976), τη διάλεξη (στις 8 Ιουνίου) με τίτλο «Ένα ταξίδι της φωνής από την επιστήμη στην τέχνη» του καθηγητή λογοθεραπείας Ηλία Παπαθανασίου και του ωτορινολαρυγγολόγου Αθανάσιου Μπίμπα όπως φυσικά και τη συναυλία του τρίο του Σάκη Παπαδημητρίου την ίδια ημέρα. Το Σάββατο φοβερό ενδιαφέρον έχει ντοκιμαντέρ του Kλαούντιο Κιανούρα Notturno Stratos παραγωγής 2011.

* Όλες οι δράσεις θα γίνουν στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Στυλιανός Τζιρίτας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s