ΗΜέRA # 243 / Η «άγνωστη» κυρία Elisabeth Klein

elisabeth klein

Δίσκος που είχα αγοράσει για μόλις 2,20 ευρώ το Karlheinz Stockhauzen – Piano Music – Elisabeth Klein (Scandinavian Classics/2002) και ομολογώ ότι εκτός από μερικές φορές που σπίναρε στη σιντιέρα μου και 2 airplays στο ραδιόφωνο δεν είχα δώσει την πρέπουσα προσοχή σε αυτόν αναφορικά με τις πληροφορίες που αφορούν την εκτέλεση του πιάνου. Τις προάλλες λοιπόν και ενώ είχα ξαναβάλει το δίσκο προς ακρόαση βρήκα το χρόνο να τσεκάρω τις σημειώσεις που αφορούν έργα του (εικονιζόμενου δεξιά) Γερμανού συνθέτη αποκλειστικά για piano solo και που έχουν καταγωγή σε τελείως διαφορετικές περιόδους παραγωγής του συνθέτη. Για παράδειγμα το Klavierstuck IX είναι σύνθεση που ξεκίνησε να γράφεται το 1954 για να πάρει την τελική της μορφή το 1963 ενώ το (θαυμάσιο) Tierkreis είναι σύνθεση που γράφτηκε την περίοδο 75-77.

Δεν είχα δώσει μέχρι τις προάλλες λοιπόν σημασία στο βιογραφικό της κυρίας που χειριζόταν το κλαβιέ στην έκδοση αυτή. Μετά από ελάχιστο χρόνο και ψάξιμο και σε άλλα σημεία της δισκοθήκης μου ανακάλυψα ότι την είχα και σε έτερο δίσκο της Scandinavian όπου εκεί εκτελεί Schönberg, Webern και Berg.

Η Elisabeth Klein (1911-2004) γεννήθηκε στην Ουγγαρία και υπήρξε μαθήτρια του Bartok. Ειδικεύτηκε στις εκτελέσεις σύγχρονης μουσικής και ειδικότερα σε Σκανδιναβούς συνθέτες, κάτι που πολύ γρήγορα την έφερε σε μοναδική θέση ως εκτελεστή μιας και δεν υπήρχαν όχι μόνο πολλοί ανάλογοι χειριστές του κλαβιέ μετά τον WW2 αλλά ειδικότερα του γυναικείου φύλου. Μπορεί αυτό να ακούγεται μάλλον περιττό αλλά καλό είναι να σημειωθεί ότι ακριβώς επειδή η σύγχρονή λόγια και πειραματική μουσική του 20ου αιώνα ήθελε εξαρχής να δείξει τη διαφορετικότητα της σε πολλά επίπεδα σε σχέση με την προϋπάρχουσα αυτής κατάσταση οι συνθέτες και οι εταιρείες έκαναν σε όλα τα επίπεδα προσπάθεια να υποσημειωθεί η διαφορετικότητα που υποδήλωνε τη διαφορά οπτικής στο συνολικό σκεπτικό που αφορά την έννοια μουσική.

Η Klein συνέχισε μέχρι και μετά τα 70 της να παίζει σε στούντιο αλλά και σε συναυλίες, τα τελευταία χρόνια της ζωής της τα έζησε στην Αγγλία όπου και δίδαξε πιάνο σε κονσερβατόρια σύγχρονης σύνθεσης και εκτέλεσης.

Στυλιανός Τζιρίτας

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s