Κύριο Μάνο Ελευθερίου – Ενταύθα (στον οποιοδήποτε κόσμο)

ManosEleftheriou

Αγαπητέ κύριε Ελευθερίου

Συγχωρέστε το κύριε αλλά ακόμα και τώρα δεν μπορώ να βγάλω μπροστά από το όνομα σας αυτή τη  προσφώνηση, δεν την αντιλαμβάνομαι αυτή την αστική νομοτυπία που ορίζει την απώλεια της προσφώνησης λες και η ψυχή δεν κράτησε αυτό που την χαρακτήριζε σε όλη τη ζωή της και ειδικότερα στην περίπτωση σας έχω και ένα λόγο παραπάνω να το πω.

Δεν έχει μόνο να κάνει με την μετριοπαθή στάση σας, δεν έχει να κάνει με το αμίμητο έργο σας, δεν έχει να κάνει μόνο με τη δική σας μυθοπλασία πάνω στη φύση/κοινωνία/ελληνική πουτανιά/ελληνική δραματοποίηση των πάντων/μνήμη/μοναξιά/απώλεια αλλά και την αστεία πλευρά των πραγμάτων που στήσατε τόσο πετυχημένα μέσω των γραφόμενων σας. Δεν έχει να κάνει μόνο με το ότι μερικοί από τους πλέον αγαπημένους μου δίσκους (ανεξαρτήτως ρεπερτορίου και ήχου), Ο Άγιος Φεβρουάριος και Οι Μικρές Πολιτείες, εμπεριέχουν στίχους σας. Δεν είναι μόνο ότι και τα βιβλία που εκδώσατε είχαν μια ματιά που σε πολλές στιγμές έβαζαν τα γυαλιά σε πολλή διασημότερους από εσάς πεζογράφους, απλά και μόνο επειδή μεταφέρατε επί χάρτου αυτό που ξέρετε πολύ καλά να κάνετε, το να παρατηρείτε δηλαδή.

Είναι (συν όλα τα παραπάνω) ότι μου έχει μείνει εκείνη η επίσκεψη στο σπίτι σας, μία πρόσκληση που έγινε άμεσα μετά από μία σύντομη συνομιλία μας στο τηλέφωνο όταν ένας κοινός φίλος λειτούργησε ως γέφυρα επικοινωνίας. Ήταν μάλιστα έκπληξη για μένα ότι το σπίτι σας, αυτό το μικρό ισόγειο διαμέρισμα λίγο πιο πέρα από την Κατεχάκη ήταν κοντά στο πατρικό μου και ξέρετε πως έχουν αυτά. Σκέφτεσαι ότι ένα μεγάλο μυαλό όλα αυτά τα χρόνια κάπου κοντά σου μεγαλουργούσε, δημιουργεί μια ασφάλεια μια τέτοια σχέση με το αρχιτεκτονικό τοπίο. Ήταν η φιλοξενία σας, η ωραία κουβέντα που είχαμε με αφορμή τη συνέντευξη που σας πήρα (απαραίτητη) για ένα βιβλίο που έγραφα, ήταν το θαυμάσιο γλυκό του κουταλιού από την προσωπική σας πατρίδα που με τρατάρατε. Θυμάμαι ακόμα ότι είχατε βγάλει τον διάκοσμο πίσω από το φίλντισι των θρησκευτικών εικόνων που είχατε διότι όπως μου είχατε πει σας άρεσε περισσότερο η κάθε αναπαράσταση στιγμών της Καινής Διαθήκης (όπως είχατε σημειώσει). Μου έχει μείνει ότι από τότε (πάνε 8 χρόνια) είχατε ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες και πακετάρατε βιβλία κάθε εβδομάδα όπως είχατε αναφέρει για να πάνε στη βιβλιοθήκη της Σύρου όπου είχατε σκοπό (και το κάνατε όπως έμαθα) να δωρίσετε το σύνολο της συλλογής σας.

 Κύριε Ελευθερίου να είστε καλά εκεί όπου είστε, όπου και να είναι εσείς θα βρείτε το χιούμορ και τον τρόπο να ανταπεξέλθετε

 Στυλιανός Τζιρίτας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s